„Samozřejmě je nejpodstatnější chuť a šťavnatost. Vůně také, ale hlavně mi to jablko musí chutnat. Jsem tu už potřetí, ráda se zúčastním i další degustace. Doma už pěstuji několik odrůd," prozradila jedna z návštěvníků Lída Sádovská.
Ochutnávalo se celkem 33 odrůd, nejdůležitější byla samozřejmě chuť.

Ta však nebyla jediná, která se hodnotila.  V klasifikační stupnici se objevila také vůně a šťavnatost plodu a charakter slupky.
Degustátoři hodnotili jablka, která znali pouze pod číslem.
„Tyto degustace pořádáme již několik let. Máme už hodnocení, které odrůdy jsou nejlepší a ty pak doporučujeme. Důležitá je konzumní zralost, aby nám vitamíny vydržely co nejdéle, ty totiž potřebujeme hlavně přes zimu," vysvětluje hlavní organizátor Josef Helmich.

Ten také doporučuje, aby lidé pěstovali ty odrůdy, které jsou minimálně náročné na choroby.
Ochutnávaly se ale prý také úplné novinky, jako je například odrůda Admirál, což je také rezistentní odrůda. To znamená, že není náchylná na choroby, jako jsou například strupovitost a padlí. Neopomněla se ale ani klasika, Ontario, Šampion a další.

Pokaždé se hodnotí okolo třiceti druhů, ochutnávky jsou však různě zaměřené, například na klasické odrůdy nebo sloupové.
„Účastníme se pravidelně, jsme tu již popáté. Už jsme i zakoupili odrůdu, která nás na hodnocení zaujala, " svěřuje jeden z degustátorů Pavel Bartoš. ⋌(star)