Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly ke 25 milionům korun. Plný provoz obou oddělení byl nyní obnoven.

Nové sociální zařízení, sprchy, včetně nových sprch pro imobilní pacienty, nové podlahy na pokojích i na chodbách, lepší pracovní zázemí pro zdravotní personál.

To je jen část z výčtu provedených prací, ke kterým na lůžkové části ortopedie a chirurgie došlo. „Stav obou oddělení už neodpovídal standardním požadavkům kladeným na současná moderní nemocniční oddělení. Provedené stavební úpravy jsou signálem, že nemocnice bude i nadále poskytovat na těchto odděleních péči minimálně ve stejném objemu, zato v podstatně komfortnějším prostředí," vysvětluje krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Zlepšení prostředí na rychnovské chirurgii a ortopedii si pacienti pochvalují. „Ležel jsem tady už v roce 2008. Teď tady máme mnohem větší komfort. Nejvíc je to znát na sociálních zařízeních. Rozdíl je znatelný i při vycházkách po chodbě, nová podlaha je příjemná. Prokoukla také nová okna," nešetří pochvalnými slovy Miroslav Kožešník, který leží na pokoji chirurgie po operaci kolena .
Pokračuje se ještě 
v zateplení budovy

„Zároveň s rekonstrukcí přímo na odděleních jsme investovali i do výměny starých oken. V současné době se dokončuje ještě zateplení obvodového pláště a střechy budovy. Stavební práce přitom probíhaly bez výraznějšího omezení provozu na obou odděleních," řekl krajský radní pro oblast investic Josef Dvořák. Stavební práce na objektu odstartovaly v polovině srpna loňského roku a vše bylo zkolaudováno v pátek 6. února 2015.

„Jsme si vědomi, že po celou dobu rekonstrukce byly kladeny vyšší nároky zejména na náš personál, aby byl provoz, včetně operativy, zabezpečen bez omezení péče o pacienty. Děkujeme jim za to, že se vše zvládlo bez větších komplikací. Stejně tak patří poděkování za trpělivost pacientům. Důležité je, že těmito provedenými úpravami dojde ke zvýšení komfortu nejen pro pacienty, ale i pro personál. Zanedbatelné nejsou ani úspory tepelné energie. Ty budou po zateplení a výměně oken velmi výrazné," hodnotí celou akci předseda představenstva nemocnice Zbyněk Chotěborský.

Rekonstrukce sociálních zařízení a další stavební úpravy oddělení ve výši 10,7 milionu korun hradil Královéhradecký kraj ze svého rozpočtu. Výměna oken a zateplení přišly na 14,4 milionu korun a hrazeny byly z dotace Operačního fondu Životní prostředí a rozpočtu Královéhradeckého kraje.