"Nemůžeme přestat, musíme pokračovat v protestu. Slíbili jsme to stovkám podnikatelů, kteří jsou na tom mnohem hůř než my v Tátově obýváku. Kopeme tu za všechny, kteří již nyní nemají na elektřinu a nájem, a to díky nesystematickým opatřením vlády. Přijďte nás podpořit," vyzývá Jakub Vavřička, provozovatel Tátova obýváku.

Kompenzace, které stát zasaženým podnikatelům nabízí, podle zástupců iniciativy Chcípl pes nejsou dostatečné. Zapojilo se do ní už na 600 podniků, nejen provozovatelů restaurací a hospod, ale i dalších podnikatelů a příznivců i z kulturního světa. Iniciativě se také podařilo založit fond, který pomůže konkrétním zasaženým podnikům například se splácením elektřiny i s jinými náklady, aby nezkrachovaly.

ilustrační foto, DPD
Zásilek je hodně, na předání jedné mají řidiči něco přes minutu

Oslovila také velkou skupinu právníků, kteří pomohou zdarma například se splátkami a s dalšími právními záležitostmi, které doposud nemusely řešit a díky vládě nyní řeší.

Podle Davida Biksadského se doposud s vládou nepodařilo dohodnout na kompenzaci 80 procent tržeb za minulé období a dosud nebyla ani vyřešena otázka oddlužení uzavřených provozů vůči státu.

V protestech je iniciativa připravena pokračovat, ale nehodlá dělat policii naschvály, aby provozy byly otevřené i přes svátky.

"Podnik neotevírá proto, aby si dnes vydělal peníze prodejem, ale proto, aby se zde sešli lidé, kteří mají k tématu co říct. Z pozice kulisáka je pro mě kultura stejně důležitá jako dobré pivo v hospodě. A právě v hospodách se vždy odehrávalo vše důležité. Proto jsme pozvali řadu umělců," vysvětluje spolumajitel baru a spoluorganizátor protestů David Biksadský.

V baru Tátův obývák v Rokytnici v Orlických horách se v pátek 18. prosince v 18 hodin sejdou spoluorganizátoři protestů s osobnostmi z hudební i divadelní branže, aby se domluvili na dalším postupu.

Zleva ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO).
Covidový rok v politice: V polovině prosince vláda prakticky neexistuje

"Pozvání přijali Jakub Noha, Ondřej Fencl, Sylvie Krobová, Václav Koubek a další. Kromě společné debaty nad tématem hospody jako kulturního centra chceme přítomné seznámit s průběhem příprav protestů, které řídíme spolu s panem Janečkem z Pivovaru Malý Janek v Jincích. V 19 hodin proběhne za hudebního doprovodu umělců položení zapálených půllitrů k soše T. G. Masaryka," prozradil David Biksadský.

Podporu klukům z Tátova obýváku vyjádřil i rokytnický starosta Petr Hudousek, který se sice dnes nemůže dostavit, ale přislíbil, že co nejdříve přijde a rád je osobně podpoří. Podporu mají i u senátora Petra Šilara.

V neděli 3. ledna jsou lidé zapojeni do iniciativy připraveni uspořádat tichý protest - vytvořit Cestu naděje půllitrem ke svobodě, a to ze Staroměstského náměstí až k úřadu vlády.