Tedy pokud si vyzvednou voličský průkaz. Čas na to ještě mají. „Žádosti o doklad přijímáme do středy do 16 hodin. kdy se uzavírají voličské seznamy," podotýká Eva Tomková z odbor správních činností městského úřadu v Rychnově nad Kněžnou.

Ten vydal zatím 76 voličských průkazů a další budou podle úřednice přibývat. „Odhaduji, že se číslo ještě dvakrát znásobí," prozrazuje svůj názor Eva Tomková.

Pro tyto doklady si podle ní chodí především mladí lidé a také chalupáři, kteří se rozhodnou volit, ačkoli vyráží na víkend mimo svoje bydliště.

Žadatelé jsou 
prý různého věku

Poměrně velký zájem o průkazy je i v Dobrušce. „Matrika zatím vydala pětačtyřicet kusů," podotýká Jitka Černá z odboru dopravy a správy vnitřních věcí.
Podle jejího odhadu si o ně zažádali lidé napříč věkovým spektrem. Tak je tomu i v Týništi, kde zatím vydali třiatřicet průkazů.

A pro doklady si chodí zájemci i na úřad v Kostelci nad Orlicí. „Nevím, to přesně, protože se čísla stále mění, ale vydali jsme jistě minimálně dvacet volebních průkazů," prozradila jeho ředitelka Veronika Stavrinou.

Pracovnice matriky Irena Kubcová její sdělení doplňuje. „Zatím si pro tento doklad přišlo 22 lidí všech věkových skupin. Budou mezi nimi nejspíš i vysokoškoláci – ročníky narození by tomu odpovídaly," podotýká.

Doklad by měli mít také hospitalizovaní

Podle Evy Tomkové z rychnovského úřadu by si o průkazy měli zažádat i lidé, kteří jsou hospitalizováni v nemocnici. Bez tohoto dokladu by totiž mohly nastat komplikace.

„Lidé, kteří budou v nemocnici volit, se hlásí dopředu a pokud by došlo k propuštění pacienta, bylo by pak těžší dohledat, zda už svůj hlas odevzdal nebo ne," vysvětluje úřednice.

Lidé by podle ní neměli zapomínat i na další velmi důležitou věc.

V mnoha případech totiž  neví o tom, že pokud si vyzvednou voličský průkaz a rozhodnou se volit jinde než ve svém volebním okrsku a kraji, nemohou vybírat z volebních lístků, které jim byly doručeny domů.

„Musí si vybrat z lístků pro danou oblast. Kdyby kupříkladu vhodili do urny v Praze lístek z Královéhradeckého kraje, nebyl by jejich hlas platný," doplňuje Eva Tomková.