Příslušníci obvodních oddělení se snaží pravidelně vyrážet do terénu na preventivní obchůzky.

Takovou náplň mělo včerejší dopoledne i pro sedmičku příslušníků Policie ČR v Kostelci nad Orlicí. Ty ještě doplnila tisková mluvčí rychnovského územního odboru a pak se již mohlo vyrazit do terénu.

Běžky ani sněžnice sice nebylo nutné (a ani možné) používat, protože v okolí dolního toku řeky Orlice není sněhová pokrývka zase tak vydatná, přesto byla obchůzka vítaným kondičním zpestřením běžné služební činnosti.

Rozdávali vizitky

Po desetikilometrové trase, během níž bylo zkontrolováno devět rekreačních objektů, se skupinka dostala do chatové kolonie Kozodry.

„Doposud jsme nezaznamenali žádné narušení. U všech objektů, které zkontrolujeme, necháváme naše vizitky. Na nich je uveden čas kontroly a také kontakty na naše oddělení," řekl Pavel Šrám, velitel kosteleckých policistů, a dodal, že pokud by policisté zaznamenali nějaké narušení, neprodleně by informovali vlastníka nemovitosti a kvůli ohledání místa vyčkali na jeho příjezd.

Takové případy jsou ale spíše vzácností. Hlavní přínos akce je totiž v něčem jiném. „Jde hlavně o prevenci. Majitelé objektů vidí, že se snažíme chránit jejich majetek. Případní zloději zase musí počítat s tím, že na nás mohou kdekoliv narazit," vysvětlil Pavel Šrám.

Ve skupince asi patnácti chat v Kozodrách ani u dalších sedmi objektů podél zpáteční cesty nebylo žádné nezákonné jednání zjištěno.

Jak zabezpečit chalupu a co dělat, když vás vykradou?

• Pachatelé si většinou vybírají rekreační objekty osamocené. Kolonie chat je bezpečnější, ale ani zde si chataři nemohou být v průběhu roku jisti. Krade se úroda, nářadí a cennější věci.

• Nejslabší stránkou rekreačních objektů z hlediska vloupání jsou okna, prosklené plochy a dveře.

• Je dobré pořídit si elektronické zabezpečovací zařízení. Ceny jsou různé podle typu a napojení. Podceňovat byste neměli ani pojištění. V chatových koloniích se vyplatí zesílit vstupní dveře, instalovat zámkové systémy, uzamykatelné okenice, mříže na okna apod.

Když vás navštíví zloděj:
- nevstupujte dovnitř, pachatel tam ještě může být;
- přivolejte Policii ČR;
- neuklízejte;
- vše důležité uveďte do protokolu
- je vhodné mít fotodokumentaci cenných věcí, zapsaná výrobní čísla výrobků a nářadí pro pozdější jednání s pojišťovnou.
Zdroj: Policie ČR