Ten do Opočna zavítal společně s družinou čertů a andělů. Vánoční nálada, tajemno i strach, to vše čekalo na návštěvníky v Opočně. Pekelníci byli opravdu strašidelní, některé děti ale nedaly strach najevo.

„Moc se tu nebojím, čerti k nám vždycky chodí taky domů a do školy. Strach mám jen někdy" prozradil osmiletý Jiří Hájek.

Čerti a později také andělé přilétli postupně na náměstí z opočenské radnice. Pro diváky byla připravena opravdu skvělá podívaná. Kromě toho, že jim nad hlavou létaly nadpřirozené bytosti, mohli si vychutnat také velkolepá ohňová a světelná show, zpívání koled a vyhlášení malých i velkých hříšníků.

Svatý Mikuláš také letos svou berlou rozsvítil vánoční strom, jeho záře tak zahájila adventní čas ve městě.

Nebe nad Opočnem se v sobotu rozzářilo, svatý Mikuláš nechal rozsvítit opočenskou radnici a na závěr velkolepé akce si příchozí užili obrovský ohňostroj.

Na vyhlášenou podívanou přijeli návštěvníci z blízkého i dalekého okolí. „Jsme tu asi podruhé, moc se nám tu líbí, je to tu krásné. Tato akce patří mezi vyhlášené, takže i proto jsme sem s rodinou vyrazili," svěřuje se Monika Hejkalová, která přijela z Nového Města nad Metují.

Ta také dodala, že čerti pravidelně chodí také postrašit k nim domu. „Dcera se trochu bojí, když jsme šli k čertům blíž, tak už se jí moc nechtělo, ale se strachem nemá žádný problém, ani když jsou u nás doma," dodává dále návštěvnice Opočna Monika Hejkalová.

Většina dětí tak měla opočenské čerty teprve jako přípravu na doma. Mnoho rodin totiž zve čerty do svých domácností.

„Do Opočna jsme se přijeli podívat spíše ze zvědavosti. Čerti určitě přijdou také k nám domů, děláme to tak každoročně," vysvětluje Michaela Krejčová z Velké Ledské.
Podle docenta psychologie Jana Laška je ale veliký rozdíl, zda děti čerty vidí na nějakém veřejném prostranství, nebo přímo v teple svého domova.a

„Když přijdou děti na takovouto akci, nejsou tam samy. Vidí, že tam jsou i ostatní děti, které se také bojí, takže se necítí tak ohroženy. Je to jakýsi druh solidarity. Pokud ale přijdou čerti domů, je to zcela něco jiného," prozrazuje psycholog Jan Lašek.
Dle slov odborníka je situace naprosto opačná, pokud totiž rodiče pozvou nadpřirozené bytosti přímo domů, je s nimi dítě v přímém kontaktu. Ví, že je pozornost upoutaná přímo na něj a pociťuje velkou úzkost. Takovouto situaci mohou některé ratolesti velmi špatně snášet. Na těchto dětech to může zanechat i dlouhodobé následky.