Černíkovické okurky reprezentovaly na prestižním mezinárodním veletrhu s bioprodukty východní Čechy, nikoliv jižní Moravu, jak by se díky tradici pěstování této plodiny mohlo na první pohled zdát.

Vyrostly v loňském roce ve sklenících v obci nedaleko Rychnova nad Kněžnou, a to zcela bez použití chemických hnojiv či pesticidů. „Produkce naší biozeleniny je pravidelně kontrolována dozorovými orgány. Splňujeme podmínky certifikace pro ekologické zemědělství, tudíž máme právo označovat naše výpěstky jako bio. Zmíněná certifikace je podmínkou pro účast na veletrhu, kde rozhodně žádné ,pseudobio' ze zahrádky od souseda nenajdete," říká pěstitel Miloš Kurka

Biookurky z Černíkovic z domácí tradice

Vypěstované biookurky Miloš Kurka sám zpracovává téměř podomácku. Sám si připravuje nálev, rovněž z certifikovaných ingrediencí, ručně skládá okurky do lahví a vždy po 18 sklenicích je postupně během sklizňové sezony steriluje.

„Ruční práce je na sklenicích vidět, okurky vždy pečlivě vyskládám. Není zde přebytek láku, nic nechybí ani nepřebývá. Chuť, která je lehce kyselejší a k okurkám dle mého jednoznačně sedí, všechny, kdo v Německu ochutnali, zaujala," doplnil Miloš Kurka. A jak by ne. Vždyť nálev i samotný postup patří k tradici české kuchyně.

V jednoduchosti je síla

Sází na prověřenou jednoduchost receptu, který pěstitel nalezl v jedné ze starších publikací o zavařování, která byla vydána ještě v dobách Československa.

Protože je výroba sterilované zeleniny v biokvalitě v Černíkovicích malosériová, jsou originální bioprodukty dostupné zejména v místním regionu. Kromě těch, kdo si pro okurky přijedou přímo do biozeleninářství, mohou však dnes díky biobedýnkám otevřít sklenice také odběratelé v Hradci Králové a okolí nebo v Praze.

Černíkovické okurky na mezinárodním veletrhu prezentovaly um českých pěstitelů a zpracovatelů sdružených v PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Mimo Kurkovy okurky zde bylo k ochutnání třeba biokonopné sádlo z přeštických prasat ze Sasova nebo lahodné mošty z Hostětína