Součástí národního výcvikového areálu záchranářů na hradeckém letišti ve Věkoších nebudou centrální sklady humanitární pomoci. Velkorysému projektu zasadila citelnou ránu finanční krize.

„Je to dáno nedostatkem peněz. Kvůli krácení rozpočtu hasičského sboru musíme humanitární záležitosti soustředit na jedno místo. Vymezený prostor na hradeckém letišti už na to nestačí. Centrální sklady proto budou ve Zbirohu,“ uvedl Pavel Dekret z Hasičského záchranného sboru České republiky.

Hradecká radnice byla původně ochotná kvůli projektu uvolnit čtyřicet hektarů pozemků v přední části letiště i s kasárenskými budovami. V úterý ale zastupitelé schválili převod pouze 24 hektarů.

„Důvodem je, že se velmi vážně uvažuje o tom, že mezi výcvikovým centrem a letovou částí areálu letiště povede takzvaná severní tangenta,“ vysvětlila náměstkyně primátora Pavla Finfrlová.

Radnice navíc počítá se stavbou obchvatu Věkoš. „Stavba centra potrvá tři roky. Výstavba obchvatu v tomto termínu je reálná,“ uvedla Pavla Finfrlová.

Budování základny záchranářů by podle Pavla Dekreta mělo začít na jaře 2011. „Na podzim 2013 bychom chtěli areál za dvě miliardy zprovoznit,“ potvrdil.

Hasiči spoléhají na pomoc Evropské unie, která by mohla zaplatit až 85 procent nákladů. „Pokud se nepodaří získat z fondů peníze a z projektu by sešlo, pozemky zůstanou města,“ dodala Pavla Finfrlová.

Většinu areálu, 19 hektarů, by měl tvořit výcvikový polygon s maketou obchodního domu, kusem dálnice s tunelem, školou smyku a dalším vybavením.
V centru s kapacitou až 700 míst a se 150 zaměstnanci nebudou chybět konferenční sály, laboratoře, učebny, ale ani ubytovny, sportoviště či restaurace.

„Na letišti bude také mezisklad pro přijímání a výdej letecké humanitární pomoci nebo záchranných týmů,“ doplnil Pavel Dekret.