Patří k těm nejkrásnějším klenotům ve východních Čechách. Renesanční zámek v Častolovicích však skrývá i mnohá další překvapení pro návštěvníky. A to nejen v samotných expozicích, ale i v servisu a možnostech, který lidem nabízí.

Navíc častolovické panství vlastní stále rod Sternbergů, který jej koupil v roce 1694, a hraběnka Diana Sternbergová nepatří k ženám, jež by seděli s rukama v klíně. Spíše naopak. Právě díky jejímu designérskému umění patří zámek se svou expozicí k těm unikátním.

Jako by nikdo 
nikdy neodešel

„Paní Sternbergová se snaží, aby expozice byla neustále živá. Aby to v místnostech vypadalo jako v době, kdy tady lidé žili a nikoliv jako v muzeu. Navíc paní Diana Sternbergová klade velký důraz na květinovou výzdobu, tudíž všude jsou neustále čerstvé květiny," říká kastelánka Kateřina Kuthanová.

Návštěvníci tak při každé návštěvě mohou vidět a cítit, že zámek nespí. Je neustále dotvářen a částečně měněn. „Už když návštěvníci vcházejí do nádvoří, tak vstupují do prvního předpokoje. Najednou vás obklopí záhony plné levandule, stromy a příjemná kavárna. Už toto by podle pojetí paní Diany Sternbergové mělo být prvním místem, kde si můžete odpočinout," popisuje kastelánka.

Poté už máte na výběr z několika možností. Milovníci historie mohou zavítat na prohlídku do zámku. Ti, kdo tolik neholdují dějepisnému světu se ale nudit nebudou. Zámecká zahrada patří mezi ty nejúchvatnější. Obnoveno bylo kdysi impozantní rozárium, které je opět kouzelným místem s více než 140 druhy růží, vzrostlé stromy dodávají příjemný stín a jezírko uprostřed nabízí dětem i možnost rybolovu.

A právě ti nejmenší si přijdou na své i dále. Zámecký zvěřinec není sice místem s exotickými zvířaty, zato místem, kde si mohou děti pohladit kozy, lamy, morčata nebo poníky a se zvířaty se tak potěšit na vlastní kůži.

„Když byl zvěřinec zakládán, tak paní Diana Sternbergová měla přání, aby se jednalo o takzvanou dotykovou zoo. Tedy, aby si návštěvníci mohli zvířata pohladit," objasnila Kateřina Kuthanová.

A vřelý vztah ke zvířatům je patrný i přímo při prohlídce zámku. Do expozice mají domácí mazlíčci vstup zdarma. Tudíž, když zavítáte do Častolovic i se svým psem, nemusíte se zámku vyhnout, ale naopak v poklidu zavítejte dál.

Mobiliář je velmi dochovaný a bohatý

V expozici si na své přijdou především milovníci obrazů. Častolovický zámek má ve svých sbírkách skvosty například Johanna Schönfelda nebo i velmi známý obraz Karla Škréty Mladý lovec. I veškerý mobiliář je velmi dochovaný a bohatý. Navíc, aby se děti nenudily, tak uprostřed prohlídky je umístěn dětský pokoj plný hraček, jež rozzáří dětské oči.

Zámek Častolovice: modrý pokoj

Otevřena je také zámecká galerie, v níž se výstavy mění každý měsíc a nebo i nastávající manželé si přijdou na své. Častolovický zámek patří k místům, kde si můžete říci své ano. A to buď v Růžové zahradě, v Rytířském sále – nejkrásnější místnosti zámku,v kapli Božího těla nebo v obřadní síni.

Zámek je od letošního roku už zcela bezbariérový. Nově byla totiž nainstalována plošina, která nahradila trochu krkolomný schodolez a tak i lidé s hendikepem si mohou užít prohlídku. Nevidomím návštěvníkům nabízejí hmatové prohlídky.

Přestože cesta k získání majetku nebyla pro Sternbergy nijak jednoduchá, podařilo se jim sídlo dostat zpět. Jen krátce z historie: Renesanční podoby se zámek dočkal v letech 1588-1615, kdy jej nechal postavit Jan Bedřich z Oppersdorfu na místě zpustlé vodní tvrze. Následovalo deset let, kdy panství vlastnil rod Černínů a roku 1694 koupil Častolovice nejvyšší purkrabí království českého Adolf Vratislav ze Sternberga.

Restituce udělala poslední tečku

A od té doby měli Sternbergové panství ve svém majetku. Opustit jej museli dvakrát. Poprvé za německé okupace, kdy byla na častolovické a zásmucké panství němci uvalena nucená správa jako důsledek jejich odmítnutí přihlásit se k německé národnosti.

Podruhé, když byl v roce 1948 veškerý majetek konfiskován. Po revoluci roku 1989 se Diana Sternbergová vrátila do Čech a díky restituci v květnu 1992 získala Častolovice zpět. Dnes na zámku žije a patří k těm hlavním, které dávají této památce tvář.

Otevírací doba, vstupné, akce

Otevírací doba:
Denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin, poslední prohlídka vychází v 17 hodin.

Vstupné:
Dospělí: 115 Kč
Děti, důchodci, ZTP: 75 Kč
Rodinné slevy

Plánované akce:
Galerie v září – Akademický sochař Pavel Charousek – „CHARO – z nového světa." Sochy a grafiky
1. září  – Hradozámecká noc