Tak přesně tuhle otázku si zřejmě položil každý, kdo si přečetl článek s názvem „Spor na radnici vyřešila až policie" v Rychnovském deníku dne 2. března. Ten popisuje incident, který se odehrál ve středu 25. února 2015 v budově úřadu městyse Častolovice.
Autor dal ve svém článku logicky prostor oběma zúčastněným stranám, aby se mohly ke vzniklé situaci vyjádřit. Přesto onen článek zcela přesně nevystihuje to, co se na radnici odehrálo, a pozornému čtenáři jistě neuniknou některá zarážející fakta a nesrovnalosti, díky kterým vyvstávají další zajímavé otázky obsahující slůvko PROČ?

Proč byla právnička zastupující městys ve vleklém sporu s firmou SOVIS původně pozvána na jednání Rady městyse, když se na úřadu poté sešli všichni koaliční zastupitelé včetně otce bývalé starostky, která vedla městys v letech 2006 až 2010 a která též figuruje ve zmíněném soudním sporu, a muže, který byl ve stejném volebním období zaměstnancem radnice a prováděl bez odborné kvalifikace stavební dozor právě v ulici Polnodvorská, kvůli které soudní spor vznikl? A proč pan starosta v novinách nazval onu schůzku konzultačními hodinami?
Nebo je lepší druhé vysvětlení uvedené starostou, které zní: „Neveřejnou pracovní schůzku s právníkem, které jsem se kvůli nemoci nemohl zúčastnit…jsem vyvolal já a pozval na ni partnery?"

Proč byla vykázána paní Novohradská, která je o celém sporu ze všech současných zastupitelů jednoznačně nejlépe informovaná, a proč nebylo vyslyšeno přání právničky, která požadovala její přítomnost? Proč byla schůzka utajena všem opozičním zastupitelům, když se prokazatelně jednalo o záležitosti městyse?
Tají něco úřad?
Mělo se tam snad dít něco, o čem neměl nikdo vědět? A pokud šlo o uzavřenou neveřejnou schůzku, jak tvrdí starosta Praus v článku, proč se tedy odehrávala na půdě úřadu městyse, který má skutečně pramálo společného s obývacím pokojem?
A dostane se někdy občanům Častolovic odpovědí na všechny tyto záludné otázky?

Veronika Bartošová
zastupitelka Častolovic