„Zejména při pálení velkých vater by měl pořadatel celou akci včas oznámit a domluvit se například i na přítomnosti dobrovolných hasičů ze své obce,“ upozornila mluvčí krajských hasičů Martina Götzová a dodala, že akci mohou pořadatelé ohlásit na webových stránkách HZS.

Ať už jde o podnik oficiální nebo jen o soukromou akci, musí být zabezpečená tak, aby se oheň nevymkl kontrole a nevznikl z něj požár, připomínají hasiči. Nebezpečí hrozí hlavně při suchém a větrném počasí. Právě takové konání letošních „čarodějnic“ ohrožovalo. Ještě o víkendu platila v kraji výstraha meteorologů před nebezpečím požáru.

Čekalo se, že některá města a obce by kvůli tomu mohly ohně zakázat, ale díky včerejšímu celodennímu dešti toto nebezpečí pominulo. Ojedinělé přeháňky nebo bouřky mohou přírodu svlažit i dnes, k večeru by však mělo oblačnosti ubývat.

Organizátoři pálení čarodějnic však bývají většinou opatrní. I když poslední dubnovou moc požárů zpravidla přibude, lidové oslavy za to nemohou. "V loňském roce zasahovali hasiči v Královéhradeckém kraji 30. dubna a během filipojakubské noci u sedmi požárů, ani jeden však nebyl v přímé souvislosti s čarodějnickým ohněm.,“ informovala Martina Götzová.

Jediný požár, který s pálením čarodějnic alespoň trochu souvisel, hasiči loni likvidovali ve Žďárkách na Náchodsku. Tam začala filipojakubská noc dřív, než se plánovalo, protože připravenou hranici někdo zapálil už po půlnoci.

Hasiči. Ilustrační snímek.
Požárů v přírodě přibývá, lesníci prosí o opatrnost