Žádost o zápis podá na Ministerstvo kultury Královéhradecký kraj. Hejtman Jiří Štěpán by byl rád, kdyby se v budoucnu dostala i na seznam UNESCO.

„První krok učinila rada kraje již loni, kdy zapsala Tradici generačního předávání krajkářství na Vamberecku na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury Královéhradeckého kraje. Nyní tento fenomén chceme dostat na vyšší seznam platící pro celou republiku, abychom zajistili, že toto 400 let přetrvávající umění nikdy nezanikne,“ uvedl hejtman.

Návrh na zapsání tradice výroby krajky ve Vamberku kraj do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky zpracuje a podá do 28. února 2019. Jasno by pak mělo být do konce roku.

Živá tradice

„Až bude vamberecká krajka zapsána na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky, teprve pak může být navržena do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Ale to je zatím hudba budoucnosti, nyní se zaměříme na splnění prvního kroku, na kterém jsme se s vambereckým starostou dohodli,“ sdělil hejtman Štěpán.

„Vamberecká krajka musí zůstat živou tradicí. Generační předávání krajkářství k Vamberku a jeho okolí neodmyslitelně patří a v průběhu 400 let se stal centrem krajkářské výroby v Podorlicku. Hlavním účelem seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury je ochrana, zachování, identifikace, rozvoj a podpora nemateriálního dědictví na území České republiky,“ řekla náměstkyně pro školství a kulturu Martina Berdychová.

Ilustrační fotografie.
Mobilní poradna se vrátila