Podle krajské hygieny ale není důvod k obavám.

V „domě hrůzy" totiž provedla šetření specializovaná firma a parazita tam nenašla. Obyvatelům Meziříčí a ani personálu dobrušské školy však takové ujištění nestačí. „Jednalo se o štěnici, což mi na hygieně v Hradci potvrdili. Prý nelze prokázat, že je ve 315 mají, když v samotné nemovitosti nic nenašli," prozradila ředitelka školy Dagmar Macková a svěřila se rozhořčeně: „Copak jsem ji dala do žákovské sama? Připadala jsem si jako blázen, který chce 315 uškodit. Ale měla jsem pravdu – byla to opravdu štěnice." Tento živočich se podle tiskové mluvčí hygieny nemusí nacházet jen v nepořádku.

Vyjádření hygieny
Krajská hygienická stanice HK provedla v obytném domě v České Meziříčí místní šetření, pro které si vyžádala odbornou expertizu monitoringu výskytu štěnic. Výskyt živých jedinců nebyl prokázán, ani nebyly nalezeny indikátory výskytu štěnic jako trus a svlečky.

Stanice si nechala zpracovat odbornou expertizu hmyzu nalezeného u žáka ZŠ Dobruška – Opočenská. Exemplář ve vzorku byl skutečně identifikován jako dospělec štěnice obecné.

Vzhledem k tomu, že odborná expertiza neprokázala výskyt štěnic v České Meziříčí, nelze její výskyt v žákovské knížce žáka dávat do vzájemné souvislosti.

Paní ředitelka byla informována prostřednictvím pracovníka protiepidemického oddělení na základě telefonického dotazu.



„Je to zavlečený parazit," reagovala Veronika Krejčí na otázku, zda se může štěnice běžně vyskytovat nejen v žákovských knížkách.
Lidi momentálně nejvíc trápí nejistota. Po zkušenostech se žloutenkou typu A, která vloni v domě propukla, s vidinou velké skládky s krysami za domem a špatných hygienických podmínek uvnitř nemovitosti, se podle nich jen těžko věří jakémukoli šetření – byť odborné – firmy.

Desinfekce objektu je podle mnohých jediným řešením, jak situaci uklidnit. V podobném smyslu se v pondělí vyjádřil i starosta Českého Meziříčí Milan Žďárek. „Kdyby proběhla dezinfekce, měli bychom jistotu. V lidech to budí strach," řekl.
Problémem není jen parazit sám o sobě. Dobrušská škola v Opočenské ulici – a nejen ona – si stěžuje na špatnou komunikaci s hygienickou stanicí.

Brouk byl ze školy odvezen pracovníky hygieny ve čtvrtek 19. listopadu, další informace však škole již nikdo neposkytl. Ředitelka Dagmar Macková volala na hygienu tento týden sama. Díky tomu zjistila, že se v určení druhu parazita škola nezmýlila.
„Pokud bych se nezajímala, nedali by nám vědět," rozčilovala se. Včera dopoledne ji zazvonil telefon. Poté, co se Deník ptal na hygieně, jak to se štěnicí bylo a proč nikdo škole nic neoznámil, ozvala se stanice ředitelce sama.
„Omluvili se mi. Není prý jejich povinností nás informovat, ale uznali, že z lidského hlediska to nebylo dobré. Slíbili, že pokud se bude něco podobného v budoucnosti opakovat, bude komunikace mnohem lepší. Doufám v to," řekla Dagmar Macková s tím, že nestojí o to být mediální hvězdou, ale jen brání školu, žáky, jejich rodiče a pochopitelně i ostatní zaměstnance.

Na špatnou komunikaci s hygienou v souvislosti s loňským rozšířením žloutenky typu A v meziříčském č.p. 315 poukazoval i sám starosta Milan Žďárek. V obci kvůli nedostatečným informacím propukla mírná panika. Obyvatelé měli například strach v obchodě s potravinami nakupovat pečivo – aby na něj nikdo nesahal, vydávalo se. Starostovi se nelíbilo počínání stanice ani v případě podezření na výskyt štěnic.
Hygiena přijela na místo až týden po nálezu parazita ve škole. Podle Žďárka mohla být rychlejší.