Mají totiž solventní odběratele na severu Evropy, kteří používají borůvky jako přírodní barvivo.

Překupníkům se proto vyplatí investovat do svozu sběračů a doslova organizují jejich zájezdy na českou stranu Krkonoš.
Součástí jejich týmu jsou i tzv. tipéři, kteří jako běžní turisté navštěvují naše nejvyšší hory a vybírají lokality s nejlepší úrodou.
Ve vytipovaných lokalitách je průměrný sběrač schopný načesat až deset litrů borůvek za hodinu. Ti nejschopnější se pak přiblíží hranici 180 litrů za den.

STRÁŽCE A CESTÁŘ KRNAPu Jaroslav Ronovský umisťuje informační tabulku zakazující vstup do prvního pásma mimo vyznačené cesty pro návštěvníky. Foto: DENÍK/David Taneček

NAŘÍZENÍ O OMEZENÍ VSTUPU

Od 20. července do 15. října již posedmé platí omezení vstupu do některých lokalit Krkonošského národního parku z důvodů ochrany přírody. Hlavním důvodem tohoto opatření je snaha Správy KRNAP zamezit devastaci krkonošské přírody v souvislosti s masivním sběrem borůvek.
Omezení vstupu se týká pohybu volným terénem. Průchod po značených turistických cestách Klubu českých turistů a vyhrazených cyklotrasách Správy KRNAP tímto omezením není dotčen. Vydané nařízení tak v žádném případě neovlivní běžné návštěvníky, kteří nadále budou moci po turistických cestách a cyklotrasách procházet, resp. projíždět bez omezení. Důvodem, který Správu KRNAP k tomuto kroku vede, je intenzivní sběr borůvek v cenných lokalitách. Nešetrným sběrem jsou devastovány porosty brusnice borůvky. Snižuje se tak základna pro semenožravé ptáky a savce. Dalším důvodem je také rušení klidu zvěře, zejména v době přivykání na lokality poblíž přezimovacích obůrek a v době říje.⋌Správa KRNAP

KRNAP, ÚZEMÍ S OMEZENÝM VSTUPEM