Chce v ní vybudovat zónu pro bydlení, zeleň a sportoviště. Jedná se o osm a půl hektaru pozemků a staveb, které město získalo do vlastnictví na začátku roku 2014. Na nákup areálu si půjčilo.

Ani po volbách se situace nezměnila a zastupitelé stále chtějí pokračovat v původním plánu. „Momentálně potřebujeme analýzu rizik. Na místě může být ekologická zátěž. Chystáme také projektovou dokumentaci na bourání některých budov.

Chceme lokalitu vyčistit a zregenerovat," prozradil starosta Martin Moravec, který se do vedení obce dostal po loňských komunálních volbách.
Pětadevadesát procent budov by měla čekat demolice. „Jsou dožilé a chátrají," řekl starosta s tím, že budovy, které ještě mohou sloužit, se snaží město pronajímat. „Chceme, aby se vyrovnávaly náklady. Pronajímáme prostory na skladování a neobtěžující výrobu. Obyvatelé tam žádný velký průmysl nechtějí. Říkají: Užili jsme si tu už dost."

V areálu se nachází v současnosti například chráněná dílna či společnost na svoz a likvidaci odpadů.

A místní se slovy starosty souhlasí. „Bydlím tu už mnoho let a museli jsme tady strpět těžkou nákladní dopravu. Byl bych rád, kdyby se díky nové výstavbě a zeleni v areálu podařilo pomysleně propojit dvě části Borohrádku a udělat ho hezčí," svěřil se Deníku Jan, který se ovšem obává finanční zátěže. „Mám strach, aby to město nezruinovalo," dodal. Město však chce využít dotace a prodej pozemků soukromníkům. Borohrádek bude muset zlikvidovat také vlečku, která se v areálu nachází. „Vlak sem již nikdy nepojede, platíme však revize. Odstraňovat se bude i zabezpečení a výhybka. Pracuje se na tom," poznamenává starosta Moravec.

Podle něj záleží další osud areálu právě na výsledcích analýz. „Chceme mít absolutní jistotu, že je prostředí nezávadné," říká s tím, že betonárna v Borohrádku fungovala několik desítek let a zaměstnávala hodně lidí.

Právě nedostatek pracovních příležitostí je podle starosty pro Borohrádek problém. „Narážíme na to, že zde skončilo mnoho společností. O práci přišlo pět set, šest set lidí. Potřebovali bychom, aby tu někdo vytvořil pracovní místa. Ta tady chybí. Když nebude práce, lidé se sem nepohrdnou. Dojezd do Kvasin je již na hraně. Pokud by tu však některé společnosti a firmy chtěly obsadit volné pozemky, určitě by uvítaly obchvat," podotýká starosta. O obchvatu Borohrádku se hovoří již dlouhá léta. Jak to s jeho stavbou vypadá, Rychnovský deník zjišťuje a informace přinese co nejdříve.