Veškeré komunikace, asfalt i zámková dlažba, přípojka na plyn, elektrika, rozvody na internet, vodovodní i kanalizační přípojka, veřejné osvětlení, to všechno je součástí nově vystavěných parcel v lokalitě Západní louka v Borohrádku.

„Čeká se už jen na zaměření, jakmile budeme mít geometrický plán, což bude v řádu několika dní, může se začít stavět, říká starosta Borohrádku Martin Moravec. A lituje, že nebylo možné uspokojit všechny zájemce o bydlení, protože zájem byl obrovský. Stavba parcel včetně přípojek stála 9 a půl milionu korun. Dvě třetiny byly hrazeny z rozpočtu, na zbytek si město vzalo úvěr.

„Když se sejde dobrá projektová dokumentace a potká se to se zodpovědným zadáním, tak se většinou dílo podaří. Myslím, že tady v Borohrádku se to povedlo. Věřím, že se tady bude budoucím borohrádeckým dobře bydlet.,“ řekl Ivo Mutsan ze stavební společnosti Mados.

„Nejtěžší tady byla vsakovací galerie, museli jsme se vypořádat s pěti metry vrostlého písku, nikomu se naštěstí nic nestalo, zaměstnanci byli obezřetní a dávali na sebe pozor,“ řekl při slavnostním předání parcel realizátor stavby Milan Vik. Projektant Soběslav Macas dokonce pronesl řeč ve verších: „Stoje na tomto místě musím konstatovat: město Borohrádek zaslouží si svých občanů vděk.

Za co? Hlavně za to, že město pochopilo, že je snaha vytvořit ucelenou obytnou zónu, která přinese určitou kvalitu bydlení a to, co se vymyslelo, tak se dovedlo do velmi dobré realizace.“

Minulý rok město odkoupilo od soukromých majitelů pozemky na protější straně, kde je momentálně louka o rozloze šesti hektarů.

Zastupitelé chystají na příštím jednání změnu územního plánu, aby se i tam mohlo stavět. Podle předpokladů by tam mělo vyrůst dalších 50 obytných domů a nové parkoviště.