To pro rodiče znamená zařizování školních pomůcek a nemalé výdaje. Pro děti, které míří do prvních tříd, zase velké změny.

Výbava dítěte do školy vyjde na tisícové částky. Nejhlouběji do peněženky si sáhnou rodiče budoucích prvňáčků. Ti budou muset nakoupit celé vybavení, aktovku nevyjímaje. Ta je jednou z nejtučnějších položek na seznamu. Vyjde zhruba na 1500 korun. Prvňáci ale potřebují také bačkory, cvičky, penál a další pomůcky. Základní školy zpravidla rodinám poskytují seznam, podle kterého mají pomůcky nakoupit.

Svoji malou ratolest by měli doma na nástup do školy připravovat postupně. Pro děti, které jdou do prvních tříd, je to velká změna, někteří malí školáci ji mohou těžce snášet.

Děti mohou odloučení od rodičů vnímat velmi rozporuplně. Někteří to snáší špatně. „Na první dny ve škole je třeba prvňáčky náležitě připravit, mělo by to být ale spíše pozitivní formou. To znamená povzbuzovat je, aby se na školu těšili, hlavně je žádným způsobem nestrašit," shodují se psychologové.
Důležité je také, aby si i ti nejmenší začínali zvykat koncem prázdnin opět na určitý režim. „Je dobré, aby si děti opět zvykaly, že se chodí dříve spát a musí dříve vstávat. Prvňáčci se většinou adaptují postupně během září. Učitelé výuku koncipují na začátku školního roku formou hry. Takže se opravdu rodiče nemusí bát, jak to jejich ratolest zvládne," vysvětluje ředitelka Základní školy Masarykova Radka Polívková

Procvičování znalostí by prý mělo probíhat i přes prázdniny. „Stačí, když si rodiče s dětmi zahrají přes léto různé stolní hry, při kterých například dětí počítají. Čtení mohou procvičit také u oblíbeného časopisu. Hlavně by to mělo být nenásilnou formou," dodává dále Radka Polívková. Pokud dítě nastupuje do první třídy, rodiče se většinou scházejí ještě před prázdninami, kdy si řeknou, co budou malí školáci potřebovat. Na nakupování pomůcek ale nechávají pedagogové rodinám čas po celé září.

Poptávka po školních pomůckách se v obchodech zvedá už na přelomu srpna a září. Rodiny chtějí školní výbavu pořídit mnohdy ještě o prázdninách, také většinou čekají, když jsou školní pomůcky v akci. „Už jsem nakupovala pro dceru nějaké sešity a bloky. Zbytek dokoupím na začátku školního roku. Většinou mi ale na celou výbavu tisícovka nestačí," prozradila maminka Marcela Žaborcká.

Zatímco u rodičů převládá při vybírání věcí do školy praktičnost a funkčnost, u dětí je na prvním místě vzhled. Žáci chtějí mít na školních sešitech, deskách nebo penálu mnohdy oblíbenou pohádkovou postavičku.