Restaurovat se bude na etapy, teď je na řadě hlavně jeho střední část. Od čtrnáctého března je tak Utzův mechanický betlém mimo provoz.

Návštěvníci ho budou moci v Olešnici vidět zase až v letní sezóně. Musí si tedy ještě nějaký čas počkat.

Restaurování je 
v plném proudu

„Betlém byl odvezen do dílny restaurátora Kamila Andrese. Jedná se hlavně o jeho středovou centrální část s Marií, Ježíšem a  jesličkami, boky nám tu zůstaly. Všechny postavičky jsou mechanické, vzhledem k tomu, že tu fungovaly již čtrnáct let, což byla velká zátěž, přestávaly postupně fungovat," vysvětluje starostka Olešnice v Orlických horách Eva Skalická.
Střed s mechanikou je nejkomplikovanější, mechanika betlému původně nebyla určena pro takový nápor a nepřetržitý provoz, proto už od Vánoc museli mechanismus několikrát zprovozňovat.
Podle starostky byl tedy nejvyšší čas na to, aby historický skvost poslali k restaurování. Ta dále dodává, že celková oprava se uskuteční ve dvou až třech etapách. Mělo by to vyjít zhruba na 300 tisíc korun.

Přičemž první část opravy vyjde zhruba na sto tisíc. V tuto chvíli bude ale zrealizovaná pouze první etapa, obec totiž chce, aby byl betlém v letní sezóně opět k dispozici pro turisty.
„Během toho, co bude památka opravována, se budeme snažit také zkulturnit prostředí naší radnice, kde jsme betlém doposud vystavovali. Máme v plánu hlavně vymalovat a udělat drobné úpravy také v expozici," dodává Eva Skalická.