Když se loni na jaře nečekaně zastavil společenský a kulturní život většiny lidí v Česku v souvislosti s první vlnou koronavirové pandemie, sociální sítě okamžitě zaplavily poznámky lidí, kteří předpovídali zvýšení porodnosti. Nejnovější data ČSÚ ukazují, že minimálně v Královéhradeckém kraji pandemie plození dětí opravdu svědčila.

Obžalovaný Petr Mokriš u Krajského soudu v Hradci Králové.
Vrah novinářky pořezal ve Valdicích spoluvězně. Ve vězení zůstane do roku 2045

Nárůst porodnosti oproti loňskému roku je celorepublikově pod dvěma procenty. Přímo v Královéhradeckém kraji se už ale opravdu dá mluvit o babyboomu covidových dětí. Zatímco loni se v prvním čtvrtletí narodilo 1334 dětí, letos jich bylo 1451. Meziroční nárůst tak činí více než sedm procent. Rozdílná je i situace v jednotlivých okresech. Na Hradecku se porodnost zvýšila dokonce o více než 12 procent. Kromě Hradecka se oproti loňsku zvýšila porodnost i na Rychnovsku, Jičínsku a Náchodsku. Naopak na Trutnovsku lidé loni na jaře zplodili méně dětí než rok předtím. O tom, že se počet v kraji narozených dětí vymyká normálu, nejvíce svědčí následující statistika. V prvním čtvrtletí roku 2021, které následovalo zhruba devět měsíců od prvního českého lockdownu, zaznamenali na Královéhradecku statistici nejvyšší počet nově narozených dětí od roku 2010. Ze statistik vyplývá, že nejvyšší nárůst je u druhorozených dětí. Spíš než mladé bezdětné páry se tak během loňského lockdownu vrhli na rozmnožování už stávající rodiče.

Většina dětí se rodí mimo manželství

Stejně jako v loňských letech se i letos narodilo v hradeckém kraji o něco více chlapců než dívek. Zajímavé je, že mezi okresy jsou i v poměru chlapců a děvčat velké rozdíly. Zatímco na Náchodsku tvoří chlapečci zhruba 54 procent nově narozených dětí, na Rychnovsku se naopak narodilo o něco více holčiček. Od roku 2010, kdy se naposledy narodilo v kraji více dětí než letos, se také výrazně změnil poměr miminek, která přišla na svět v manželství. Zatímco v roce 2010 se zhruba 60 procent všech dětí v kraji narodilo manželským párům, letos už více než polovina miminek přišla na svět rodičům, kteří nejsou sezdaní. Právě sňatků i kvůli pandemii v posledním roce výrazně ubylo. Ačkoliv první tři měsíce v roce nikdy nepatří mezi vyhledávané termíny svateb, loni se před začátkem pandemie v kraji uskutečnilo o čtvrtinu více svateb než letos.

Počet obyvatel klesá

I přes abnormální počet nově narozených dětí počet obyvatel Královéhradeckého kraje významně klesl. V souvislosti s pandemií nemoci covid-19 zaznamenali statistici v prvním kvartále letošního roku rekordní počet zemřelých ve všech pěti okresech Královéhradeckého kraje. Za první tři měsíce roku 2021 se počet obyvatel snížil celkem o 1 390 osob.

Úbytek obyvatel by byl ještě výraznější nebýt migrace. Do všech okresů hradeckého kraje se totiž přistěhovalo více lidí, než se odtamtud odstěhovalo. Vůbec nejvíce lidi se aktuálně stěhuje na Jičínsko.