Někteří zaměstnavatelé umí udělat na pracovišti pěkné dusno, které může zasáhnout i váš osobní život. Takovou zkušenost zažila i bývalá zaměstnankyně banky v Dobrušce, která pocítila, jak moc práce dokáže zasáhnout její osobní život. „Maily mi chodily třeba ve dvě ráno, pořád jsem musela myslet jen na práci a byla jsem z toho opravdu ve stresu,"svěřila se žena, která již pracovní místo změnila.
Pracovní vypětí, stres a nervy, kdo z nás to nezažil? V práci máte plno úkolů a když náhodou nestíháte, váš šéf vám to může dát pěkně sežrat. Každý zaměstnavatel očekává hlavně dobré výsledky od svých zaměstnanců. Někteří to ale s kontrolou přehánějí a pro lepší výsledky jsou schopni udělat vše.
Nejhorším případem jsou zaměstnavatelé workholici, kteří žijí jen svou prací. Takový člověk vyžaduje vysoké pracovní nasazení jak od sebe, tak i od svého okolí. Mnohdy je pro něho těžké akceptovat, že máte i svůj soukromý život, a proto vám může zadávat úkoly i během vašeho osobního volna.
Právě u workholiků se místo pochvaly můžete dočkat věty, že to může být ještě lepší. „Snažila jsem se ze všech sil, pokud na vás ale váš šéf tlačí a vy víte, že děláte maximum, stresu se pochopitelně nevyhnete,"řekla bývalá bankovní úřednice.
Stres a špatné pracovní vztahy mohou výrazně ovlivnit vaši motivaci k práci. „Má práce mě bavila, vždy mě naplňovala, ale když máte nad sebou člověka, který vám dennodenně volá a připomíná, co všechno musíte udělat, značně vám tak klesne sebevědomí a vaše motivace je pryč,"svěřila se.
V tomto případě je zřejmé, že pokud se práci musíte věnovat i mimo pracovní dobu, začne vám to přerůstat přes hlavu. „Nevěděla jsem, co už mám dělat, byla jsem nervózní a myslela jsem jenom na práci, maily mi chodily i pozdě večer hlavně o víkendech, byla jsem z toho šílená," popsala žena.
Je zřejmé, že právě u zaměstnanců bank a pojišťoven se očekává kvalitní a dobře odvedená práce. Přece jen komunikace s lidmi v dnešní době není vůbec jednoduchá. „Když každý den nabízíte lidem nové půjčky a hypotéky a sháníte i nové klienty, ne vždy se vám vše úplně povede. Všichni se snažíme o dobré výsledky a náš plán musí být splněn nejlépe na 110 procent,"svěřila se bývalá zaměstnankyně banky. Není to ale vždy jednoduché a napětí je znát.
Přehnaný nátlak zaměstnavatele může mít fatální následky na zaměstnancovu psychiku a kvalitu práce. Někteří se tak proto rozhodnou k radikálnímu řešení, a to výpovědí z pracovního poměru. „Každodenní kontroly, neustálá hlášení a nátlak ze strany nadřízeného se pro mě staly frustrací, musela jsem podat výpověď, jinak bych zešílela,"dodala.