Dohromady věnovali dvacet speciálně upravených aut neziskovým organizacím, které se starají o lidi s handicapem. Jedno takové auto zamířilo i do Rychnova, pro Občanské sdružení Pferda.

„Konto bariéry vyvěsilo tuto nabídku na svých stránkách. Nám stačilo podat podrobnou žádost, poslat potřebné údaje a na základě jakýchsi interních podmínek a pravidel jsme auto dostali," sdělila Deníku koordinátorka sociálních podniků Iva Laštovicová.

Samotné předávání automobilů bylo velice slavnostní. Vše se konalo v pražských Letňanech a jako doprovodný program bylo vystoupení Lucie Bílé, která je mimochodem patronkou tohoto projektu.

„Vozidlo rozhodně využijeme, zejména pro naše sociální podniky, jako je úklidová firma Láry Fáry a pekárna Na Plechu. Díky němu můžeme dostat více zakázek a to znamená, že můžeme zaměstnat více lidí s mentálním postižením a psychickým onemocněním," říká Laštovicová, „jedná se o Ford Tourneo a má dohromady osm míst, což je opravdu skvělé," dodává.

Z Královéhradeckého kraje tato vozidla dostaly ještě Sdružení Neratov a Kamarád Jičín.

Občanské sdružení Pferda je organizace, která poskytuje sociální služby dospělým s mentálním postižením z Rychnovska a Náchodska. Zapojují se do různých prací, jako jsou tréninkové kavárny v Rychnově a v Náchodě, pekárna Na Plechu sídlící v Kvasinách nebo již zmíněná úklidová firma. Vše je určené pro lidi s lehkým nebo středním mentálním postižením. „Snažíme se dělat naši práci dobře a na prvním místě splnit náš cíl, což je integrovat tyto lidi ve větší míře do společnosti. Protože i tito lidé jsou dospělí a potřebují práci. Někteří z nich se chtějí osamostatnit, i v bydlení, a tímto by jim to mohlo být umožněno," zdůvodňuje koordinátorka.

Auto od Konta bariéry dostal i PferdaZdroj: Archiv KB

Co je sdružení Pferda?

Sdružení pro všestranný rozvoj osob s mentálním postižením vzniklo v roce 2004.

V roce 2005 zareagovalo na situaci dospělých lidí s mentálním postižením na Rychnovsku a chtělo jim pomoci najít adekvátní uplatnění a činnost k jejich věku.

Slouží dospělým lidem s lehkým mentálním postižením, kteří bydlí samostatně a potřebují jen malou míru podpory. Provozuje pekárnu, kavárny,
tréninkový byt i úklidovou firmu.

(vac)