Problémy s dopravou narůstají v celé České republice a nevyhnuly se ani rychnovskému regionu. Proti zahlcení osobními i nákladními auty bojuje každé město jinak.

Razantně zasáhli proti dopravě v centru zastupitelé Rychnova. Od listopadu loňského roku je výrazně omezen pohyb automobilů na Starém náměstí, v centru se také začalo platit za parkovací místa.

Nutné změny?

Podle starosty Jiřího Rokla byly změny v parkovacím systému nezbytné. „Omezení pohybu vozidel po náměstí se osvědčilo. Podle předběžných zpráv je jasné, že se snížilo množství tranzitní dopravy, a o to nám šlo především. Krokem vpřed je i nový parkovací systém, centrum už není tolik zahlcené auty,“ hodnotil situaci Rokl.

Jiný názor na věc mají občané. Těm se zdá parkovací systém moc tvrdý. „Pochybuju, že to něčemu pomohlo, náklaďáky si tu vesele jezdí dál. Jediná změna je to, že se nedá zaparkovat už nikde, všude se platí,“ stěžoval si Miloš Kolafa.

Situace by se ale mohla ještě změnit. „Já osobně hodnotím změny pozitivně, ale potřebujeme také nezávislý pohled. Firma, která původní projekt vypracovala, bude nyní vyhodnocovat jeho fungování v praxi. Pokud najde v systému nějaké chyby, navrhne nám způsob jejich řešení,“ uvedl Rokl.

Nový obchvat

S nákladními vozidly v centru se potýkají také ve Vamberku. Problém se tam částečně podařilo vyřešit obchvatem, ale auta mířící do Ústí nad Orlicí stále jezdí přes náměstí. „Pokud vše dobře půjde, začne se letos na podzim stavět druhý obchvat. U benzinové pumpy směrem na Doudleby nad Orlicí vyroste kruhový objezd. Obchvat povede převážně po mostě a na silnici do Ústí se bude napojovat na Bačince,“ vysvětloval tajemník Městského úřadu ve Vamberku Josef Šlechta.

Pozemky potřebné pro stavbu druhého obchvatu už jsou vykoupeny. Nejvíce prací na stavbě je naplánováno na příští rok.

KLIKNĚTE NA GRAFIKU PRO ZVĚTŠENÍ

LUCIE KUDLÁČKOVÁ