Vladimír Janoušek (52 let), Rychnov nad Kněžnou

Slovensko za skutečné zahraničí nepovažuji, ačkoliv tam žádné větší vazby nemám. Jsem v kontaktu jen s několika lidmi, se kterými jsem  trávil povinnou vojenskou službu.

Petra Varaďová (38 let), Rychnov nad Kněžnou

Jako zahraničí Slovensko nevnímám. Nemám tam sice žádné příbuzné ani známé, ale je to dáno asi tím, že jsem starší generace. Vyrostla jsem v tom, že jsme byli se Slováky jeden stát.

Jindřich Kužel (62 let), Rychnov nad Kněžnou

Hranice mezi oběma našimi národy příliš nevnímám. Já mám na Slovensku spoustu přátel i rodinných příslušníků. V mém povědomí prostě společný stát stále ještě existuje.

Radek Nezkusil (38 let), Rychnov nad Kněžnou

Přestože na Slovensku nemám nikoho z rodiny, opravdové zahraničí to pro mne není. Mám tam několik známých, se kterými si rozumím a není to jen díky jazykové blízkosti.

Zuzana Netolická (40 let), Rychnov nad Kněžnou

Za cizinu by se asi považovat mělo, ale zase tak úplně to pravda není. Já sama jsem vyrůstala dvacet let ve společném státě, takže jako zahraničí mi Slovensko nepřipadá. Mám tam i známé.

Zdeňka Schwengerová (33 let), Rychnov nad Kněžnou

To je těžká otázka, ale spíše asi ano. Když jedu na Slovensko, mám pocit, že jedu do zahraničí. Je to dáno už tím, že si člověk musí měnit peníze a každé dítě už musí mít svůj vlastní doklad.