Velké změny. Ty čekají jednadvacetičlenné rychnovské zastupitelstvo po podzimních komunálních volbách.

Již teď je jasné, že se jeho složení promění. Kandidátku totiž nepostavilo hned několik stran a uskupení, které teď v zastupitelstvu fungují. Mezi nimi i dvě, které nyní určují politické dění v celém Česku – vládnoucí ANO a ČSSD.

Podle krajské manažerky hnutí ANO se jedná o poměrně výjimečnou situaci. V ostatních větších městech kraje totiž hnutí lidi získalo. Darina Kricnarová tvrdí, že ANO sice své příznivce v Rychnově má, nestačí však na sestavení kvalitní kandidátky. Hnutí má aktuálně v zastupitelstvu dva lidi – Jiřího Daniela a Pavla Kunce.

Podobně jako Kricnarová mluví i Michaela Zimová, současná jediná zastupitelka za ČSSD v Rychnově a v letech 2010 až 2014 místostarostka města. „Dvě volební období mi stačí. Říkala jsem kolegům, ať o kandidátce přemýšlí, asi nenašli správného lídra,“ okomentovala neúčast ČSSD ve volbách.

Z takzvaně tradičních stran do voleb vyrazí ODS v čele se současnou místostarostkou Janou Drejslovou či KDU-ČLS s lídrem Janem Horníčkem.

Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Ilustrační fotografie.
Rychnovský špitál lékaře neláká. Hledá krizový scénář

Svůj post chce obhájit starosta Jan Skořepa, který kandiduje jako jednička Nezávislých za Rychnov.

„Chci ještě jednou kandidovat. Pokud budu zvolen, tak to bude i mé poslední volební období. Jsou tu ještě věci, které bych rád dovedl do nějakého stavu a pak bych svoji misi považoval za splněnou. Když se podívám na svoji dosavadní práci, tak se mi určitě řada věcí nepovedla, ale na druhou stranu, ty zásadní věci, které jsem mohl udělat, tak jsem udělal. Co beru za svůj úspěch je to, že jsem dovedl Rychnov do lepších finančních vod, a to je důležité,“ uvedl starosta Skořepa – podle některých jeho konkurentů velký favorit voleb.

„Jako lídr kandidátky jsem připraven na ledacos, i na post starosty. Buďme ale realisté. Starosta Skořepa si kolem sebe vytvořil velmi dobrou image, Neříkám, že nedělá svou práci, nebo že ji dělá špatně. Ale některé věci bychom chtěli dělat jinak, máme na ně jiný názor, jinou představu,“ prozradil svůj názor i vlastní vhled do budoucnosti tahoun lidovců v Rychnově Jan Horníček.

Do voleb letos nepůjdou ani nezávislí kandidáti uskupení PRORychnov, kteří mají aktuálně v zastupitelstvu dva členy – Tomáše Erbena a Zdeňka Žabokrtského. Pro oba je to druhé funkční období, mezi lety 2010 a 2014 seděli v zastupitelstvu za stranu TOP 09. „Myslím, že dvě volební období, tedy osm let, je tak akorát. Úkol je podle mě splněn. Kandidátku jsme nepostavili také kvůli menšímu zájmu,“ osvětlil Tomáš Erben.

Změna naopak nenastane u komunistů. Do čela kandidátky pro podzimní komunální volby se za KSČM v Rychnově opět postaví Milan Novák. Stejně tomu bude u uskupení Volba pro město – jedničkou u něj bude opět současná zastupitelka a radní Ivana Skřítecká. Stejně tak tomu bude i u posledního z šesti politických uskupení a stran, které se budou v podzimních volbách ucházet o přízeň voličů. Šéf rychnovské kultury Karel Štrégl povede kandidátku Nestraníků.

Rychnov je také jediným okresním městem v Královéhradeckém kraji, kde nepostavila kandidátku strana SPD. „V ostatních okresních městech se to povedlo, v Rychnově ne. Vše se zkrátka nepodaří,“ uvedl k tomu předseda oblastního klubu a poslanec Zdeněk Podal.

Ilustrační foto.
Kraj uspořádá týden pěstounství

Starostové Rychnova od roku 1990 a lídři pro podzimní komunální volby
3. prosince 1990 až 28. listopadu 1994: František Bartoš
28. listopadu 1994 až 9. listopadu 2010: Jiří Rokl
9. listopadu 2010 do současnosti: Jan Skořepa

Celkem bude do zastupitelstva v Rychnově letos kandidovat šest stran a uskupení. Jejich lídry jsou:
1. Nezávislí za Rychnov: Jan Skořepa
2. ODS: Jana Drejslová
3. KSČM: Milan Novák
4. KDU-ČSL: Jan Horníček
5. Volba pro město: Ivana Skřítecká
6. Nestraníci: Karel Štrégl