„Já vyučuji jenom angličtinu, avšak řekla bych, že v okolí je poptávka stále dost vysoká. Já však pracuji jenom v Solnici a v Kvasinách, protože nechci jezdit nikam daleko," uvedla Helena Kejvalová ze Solnice, která anglický jazyk učí soukromě.

Své studenty by rozdělila asi do čtyř skupin. První jsou třicátníci, kterým „ujel vlak" a chtějí znalost jazyka dohonit. Další jsou vysokoškoláci, kteří se potřebují připravit na zkoušky, pak náctiletí, kteří mají problémy ve škole. Nejvíce k ní ale chodí maminky.

„To jsou spíše dopolední studentky, které mají doma děti, takže je musí ráno odvézt do školky a v poledne uvařit oběd. Buď už hledají práci, nebo se chystají, avšak vědí, že jí je málo. Proto potřebují umět anglicky, aby pak při pohovoru snadněji prošly sítem," vysvětlila Helena Kejvalová.

Ta si za vyučovací hodinu v délce 60 minut řekne dvě stě korun. Taková je prý běžná cena pro soukromého učitele.  „V jazykové škole chtějí většinou 350 korun za hodinu, přičemž 150 jde jenom na nájem a zprostředkování," dodala.

Jazykové centrum anglického jazyka v Kostelci nad Orlicí si pak za půl roku účtuje 1850 korun pro všechny, přičemž od září do konce ledna to vychází přibližně na čtyřicet hodin.

„To je asi 46 korun na hodinu. Důležité je to, že nezáleží na tom, jestli na kurz chodí tři nebo šest lidí, cena je stále stejná," objasnil Luboš Moravec z jazykového centra, podle něhož jsou individuální kurzy dražší, vychází asi 140 korun na jedno sezení.

O trochu dražší je to ve vzdělávacím a rozvojovém centru OKO v Rychnově, kde vyučují angličtinu, němčinu, francouzštinu, italštinu, španělštinu a ruštinu.

„Největší zájem je samozřejmě o angličtinu. Výuka ve skupině přijde studenta zhruba na 55 korun za hodinu při osmi až deseti lidech. Když jich je méně, cena samozřejmě stoupne," přiznala Dana Faltysová z OKA.

A kdo jiný by měl učit cizí jazyk než rodilý mluvčí? To však podle Luboše Moravce není vždy nejlepší.

„Přiznám se, že si rodilé mluvčí občas půjčíme, klasicky ale u nás nevyučují. Tam je problém, že oni si různě se studenty povídali, a pak už nesplnili to, co bylo potřeba. Na hodině pak vládne anarchie. Takže když je potřebujeme pro pokročilé, tak si je půjčíme třeba na pár hodin v roce, ale klasicky zaměstnaní u nás nejsou. Na oživení proč ne, ale klasicky to dobré není," doplnil Luboš Moravec.

Na kolik vás kurzy přijdou

Soukromý vyučující
1 student - 240 korun / hodina

Jazykové centrum v Kostelci
Skupinově:
40 hodin - 1850 korun / půl rok

Individuálně (platí jako celek):
1–2 studenti  - 140 korun / hodina
3–4 studenti - 200 korun / hodina

Ceny firemních kurzů a kurzů pro státní instituce se stanovují dohodou.

OKO v Rychnově
Příprava k jazykovým zkouškám:
70 hodin - 3850 korun / půl rok

Ostatní:
34 hodin - 1870 korun / půl rok