První výstava v lapidáriu byla věnována abstrakci, druhá v knihovně patřila andělům a na letošní výstavě nazvané příznačně „To jsem já…", která probíhá po celý duben v malém sále Společenského centra Kino 70, návštěvník vidí průřez tím, co výtvarnice vytvořila.

„Chci ukázat nejen abstrakci a anděly, ale také něžnost. Takže to jsem já. Obrázky, které vidíte, jdou ze mě – zevnitř," řekla na úvod vernisáže 1. dubna autorka obrazů a zároveň dodala, že výstavu věnovala čtvrtým narozeninám Zeleného stromu, tedy obchodu s originálním zbožím v ulici U Zázvorky v Novém Městě nad Metují, který otevřela přesně 1. dubna 2011. A cesta k tomu prý nebyla vůbec jednoduchá.

Vystavené obrazy jsou velice originální, stejně jako sama Lenka Syrovátková a také všechno, co dělá. O námětech pláten přitom prohlašuje: „ Inspirace je zajímavá. Jdu si sednout k plátnu, mám nějakou představu, ale nakonec namaluju stejně úplně něco jiného. Často jsem sama překvapena, co jsem vlastně vytvořila. Dalo by se říci, že začnu čmárat a ejhle – je to tam."
Autorka tak svými obrazy přímo vyzývá jejich obdivovatele nebo dokonce budoucí majitele: „Buďte originální… neskrývejte svou jedinečnost, vybočte z řady!"
V prostorách jejího „království" U zeleného stromu proto návštěvník nenajde kopie toho, co už viděl jinde. Veškeré nabízené obrazy, kresby, výroba křížů a další umělecká činnost jsou jedinečnou a unikátní ruční prací a klienti na nich oceňují originalitu, nápaditost, jednoduše skutečnou jedinečnost.
Název zahrnující strom přitom nepoužila určitě náhodou, ale zcela záměrně a cíleně: „Podobáme se stromům, rosteme do výšky, zároveň do hloubky a je jen na nás, jestli budeme mít pevnější a hlubší kořeny či korunu narostlou co nejblíže nebi… důležité je znát sílu a pevnost kmenu," odhaluje, kde se vzalo pojmenování U zeleného stromu.

A kde hledat počátky jejího malování? Jsou v dětství. Vždyť prvního úspěchu se dočkala už na základní škole, kdy vyhrála soutěž, v níž kreslila plakát a dostala knížku Už zase skáču přes kaluže. Malování se věnovala více v letech, kdy pracovala v rádiu. V té době podle vlastních slov používala křídu na abstraktní obrazy.

A pak vše pokračovalo: „V době mateřské dovolené mi manžel koupil první malířské prkno a olejové barvy. Od té doby, co jsem přičichla k plátnu a barvám, ani jinak malovat nechci. Tímto způsobem se vyvíjela moje tvorba a posouvala dál a dál," řekla stále pozitivně naladěná Lenka Syrovátková.
Výstava „To jsem já…" je přístupná vždy v otevírací době kina a určitě stojí za návštěvu.

Dana Ehlová