VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Aleš Hašek: Vánoční menu tak trochu jinak, zkuste to

Opočno – Kuchař Aleš Hašek preferuje spíše klasiku, ovšem i tak si připravil pár tipů, jak tradiční štědrovečerní večeři uvařit netradičně

21.12.2012
SDÍLEJ:

Aleš Hašek.Foto: DENÍK/Archiv

Štědrovečerní večeře patří prostě klasice. Téměř každý se přece celý rok těší na kapříka s bramborovým salátem. Proto si pro vás ALEŠ HAŠEK, kuchař z hotelu Holub v Opočně, připravil recepty, jak si uvařit klasicky a přitom trochu jinak…

Studený předkrm
ŠUNKOVÁ ROLKA S KRÉMOVOU KŘENOVOU NÁPLNÍ

Suroviny: šunka, 125 ml smetany, 100 g jemného tvarohu, strouhaný křen, listový salát, sůl, mletý pepř, petrželka, baby rajčátka
Příprava: Do našlehaného tvarohu přidáme strouhaný křen, pevně našlehanou smetanu, opepříme, osolíme a dobře promícháme. Plátky šunky naplníme křenovým krémem a svineme. Závitek položíme na list salátu a ozdobíme baby rajčátkem a petrželkou.

„Šunková rolka je klasický studený předkrm, který se objevuje v gastronomii již několik let. Její lehká krémová pěna dodá šunce jedinečnou lahodnou chuť."

Polévka
HRACHOVÁ POLÉVKA
Suroviny: 250 g žlutého půleného hrachu, 100 ml sladké smetany, 2 lžíce hladké mouky, 30 g másla, 3 stroužky česneku, 3 lžičky majoránky, 1 lžička soli, 2 lžičky polévkového koření, na másle osmažené kostičky ze dvou rohlíků.
Příprava: Hrách přebereme, propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme dvě hodiny stát. Poté ho uvaříme doměkka a rozmixujeme na jemnou kaši. Ochutíme polévkovým kořením, majoránkou, prolisovaným česnekem a solí dle chuti. Ve smetaně rozmícháme mouku a směs vlijeme do polévky. Ještě asi 10 minut povaříme. Hotovou polévku podáváme s osmaženými rohlíkovými kostičkami.

„Hrachovou polévku jsem zvolil, protože je vhodná na vánoční stůl. Lze ji také změnit na čočkovou či klasický rybí vývar.
U polévek na štědrovečerní stůl není co dalšího uvádět, jelikož jsou nám známé jak svojí chutí, tak i přípravou. Objevují se i několikrát do roka na našich stolech."

Teplý předkrm
VÁNOČNÍ KUBA

Suroviny: litr vody, 300 g krupek, 80 g sušených hub, 200 g sádla, 1 šálek mléka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka a kmín.
Příprava: Krupky propereme, necháme okapat, zprudka osmahneme na sádle, zalijeme vařící vodou, osolíme a vaříme doměkka. Houby namočíme do mléka asi na 10 minut a poté je nakrájíme na menší kousky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, ochutíme solí, pepřem, majoránkou a kmínem, podusíme a vmícháme do uvařených krupek. Kouskem sádla vymažeme pekáček a vložíme směs. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi půl hodiny.

„Vánoční kuba je nedílnou součástí mnoha domácností, 
a proto jsem ho nemohl opomenout jako teplý předkrm. Kuba patří 
do naší kuchyně také známé jako „Staročeská". Myslím, že tento předkrm by měl být o Vánocích tradicí, i když zažíváme novodobou gastronomii, kde jsou tato jídla zapomenuta, což je veliká škoda."

Hlavní chod
SMAŽENÁ RYBA VE VINNÉM TĚSTÍČKU

Suroviny: 1 kg kapra nebo jiné ryby, 2 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 2 vejce, 100 g hladké mouky, tuk na smažení, 1 citrón, sůl, petrželka
Příprava: Rybu nakrájíme na porce, omyjeme a osušíme papírovým ubrouskem. Víno, olej, vejce, sůl a mouku rozšleháme na hladké těstíčko husté jako na kapání. Porce ryb namáčíme v těstíčku, klademe do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova. Na každou porci dáme plátek citrónu a snítku petrželky.

„Dle mého názoru jsou tradice u klasického smaženého kapra 
v trojobalu již okoukané a dělají se ve většině českých domácností. Proto preferuji rybu trochu jinak. Zvolil jsem právě tento způsob, jelikož je oproti tomu klasickému lehce odlehčený. Podle chuti lze podávat i mořské ryby v různých úpravách."

Příloha
BRAMBOROVÝ SALÁT S MAJONÉZOU
Suroviny: 1 kg brambor, 300 g kořenové zeleniny, 100 g sterilovaného hrášku, 1 ks větší cibule, 260 ml majonézy, 250 g okurek v nálevu, 1 lžíce cukru, 1 lžíce hořčice, voda, pepř, sůl

Příprava: Den předem uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na kostky. Čerstvou omytou a nastrouhanou zeleninu uvaříme v osolené vodě, scedíme a propláchneme studenou vodou. V míse promícháme nakrájené brambory, uvařenou zeleninu, okurky i s částí nálevu, cibuli nakrájenou na jemno, majonézu a hořčici. Dochutíme solí, pepřem, případně cukrem a necháme v lednici odležet.
Komentář: „Klasický bramborový salát není potřeba nijak dlouze komentovat. Různé další doplňky či změny jsou závislé na tradici, kraji i chuti. Já osobně přidávám vařená vejce na tvrdo a měkký salám nakrájený na velice malé kousky. Sálat je možné si udělat i bez majonézy, například se smetanou, čímž ho odlehčíme."

Moučník
SEJKORY S MEDEM

Suroviny: 1 kg vařených chladných brambor, 2 žloutky, 100 g polohrubé mouky, 100 g moučkového cukru, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 vanilkové cukry, med, zakysaná smetana, perník na strouhání, olej
Příprava: Oloupané vychladlé brambory nastrouháme na jemno. Do brambor postupně vložíme žloutky, kypřící prášek do pečiva, vanilkový a moučkový cukr. Vše důkladně promícháme a nakonec vhněteme prosátou polohrubou mouku. Z vytvořeného těsta lžícemi vytvarujeme šištičky a vkládáme je do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova. Doprostřed talíře dáme kopeček sladké zakysané smetany a na ni vložíme smažené sejkory. Vše přelijeme či pokapeme medem a nakonec posypeme strouhaným perníkem.

Mls na závěr
OVOCE, OŘECHY A VÁNOČNÍ CUKROVÍ

Komentář: „Na závěr celého menu můžu doporučit prakticky jakékoliv ovoce i ořechy dle vlastního výběru a chuti. Také nesmíme zapomenout, že v zimním období je potřeba do těla dostávat vitamín C. K Vánocům bezpochyby patří rozkrojení jablíčka, a na to by se nemělo zapomenout.
Po tom všem hodování si uděláme kávičku nebo čajíček a posadíme se do křesla, kde sledujeme nejrůznější pohádky a přitom si dáváme sladkou kalorickou bombu na závěr v podobě domácího vánočního cukroví."

A jaké tradiční pokrmy se objevují u vašeho Štědrovečerního stolu? Nebo rádi experimentujete?

Napište nám svůj názor a své vlastní menu do diskuze pod tímto článkem.

Autor: Kamila Císařová

21.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V Náchodě odvolil lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Triumf ANO, debakl levice, Bělobrádek uhájil křeslo o 173 hlasů

Ilustrační snímek

Dorostu Solnice penalty nevyšly

Benefice pro kostel bude i letos spojená s ochutnáváním dobrot

Lukavice - Obec Lukavice a farnost v Rychnově nad Kněžnou zvou na podzimní benefiční koncert pro kostel v Lukavici spojený se ,,štrůdlováním“. Koná se v neděli od 16 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Lukavici.

Na festival do Týniště přijedou ochotníci z Miletína

Týniště nad Orlicí - Již 48. týnišťský divadelní podzim pokračuje v neděli 22. října v 15 hodin, kdy se v Kulturním centrum představí divadelní soubor Erben z Miletína s pohádkou Ženich pro čertici.

Kam za sportem v regionu během dne?

Východní Čechy - Pozvánka na vybrané sportovní události v regionu:

Volební účast v kraji převýšila celostátní průměr. Na 12. mandát to nestačilo

Hradec Králové - Lidé v Královéhradeckém kraji jsou odpovědnější a k volbám jich chodívá více, než je celostátní průměr. Letos k volebním urnám dorazilo 63,25 procenta oprávněných voličů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení