Dne 15. června 1864 byl posvěcen základní kámen k nové školní budově čp. 4 na Trčkově náměstí u kostela.

Škola ve spolupráci s letopiseckou komisí připravila pro žáky i veřejnost zajímavé akce, které připomenou počátek školství v našem městě a ukážou i současnou školu.

První svíčku na pomyslném dortu, který škola „upekla" k letitým narozeninám nejstarší budovy školy, zapálili její současní žáci s učiteli.
Akademie školy, která je každoročně připravovaná, byla tentokrát věnována nejen žákům a jejich rodičům, ale i naší „oslavenkyni". Malou výstavu fotografií, jak stará „dáma" vypadala v letech minulých, si návštěvníci Kodymova národního domu v Opočně mohou prohlédnout až do konce měsíce června. To je ta druhá hořící svíčka na dortu.

„Třetí svíčku jsme zapálili společně s paní Danou Markovu a letopiseckou komisí. Žáci 1. stupně se vydali „Po stopách škol na Trčkově náměstí." Škola totiž nebyla vždy umístěna v současných třech budovách jako dnes," uvedla ředitelka školy Jana Hrnčířová. .

Čtvrtá zapálená svíčka bude pro všechny, kteří byli nebo momentálně jsou žáky školy, i pro ty, kdo se chtějí o školách v Opočně dozvědět více. Letopisecká komise připravila na dnešek od 18 hodin v Kodymově národním domě mimořádný díl pravidelných promítání.

Tentokrát je věnovaný historii škol v Opočně.
„Sto padesát svíček na dortu jsme nerozsvítili záměrně (ani bychom to nezvládli), protože jsme si vědomi, že „dámy" nemají rády, když se moc připomíná jejich věk. A kromě toho naše budova čp. 4 vypadá stále upraveně a zachovale," připomíná její ředitelka a vzápětí dodává:  „Přejme jí, aby v ní žáci i další léta nasávali vědomosti a dovednosti potřebné k samostatnému životu, aby zde našli kamarády, prožili krásné chvíle a rádi se do ní vraceli ve vzpomínkách nebo při setkáních s bývalými spolužáky." (sše)