Severní Korea už minulý týden pohrozila, že vypoví vojenskou dohodu s Jižní Koreou z roku 2018 a uzavře pohraniční styčný úřad, pokud aktivisté z jihu nepřestanou posílat letáky přes hranici obou států.  S varováním vystoupila vlivná mladší sestra vůdce KLDR Kim Čong-una. Jihokorejská vláda v reakci uvedla, že plánuje nový zákon, který by posílání letáků s kritikou severokorejského diktátora zakázal.

Aktivisté v Jižní Koreji, mezi nimiž je řada severokorejských uprchlíků, upevňují letáky na balony a pouštějí je přes demilitarizovanou zónu, která od sebe oba státy odděluje. V letácích odsuzují Kim Čong-una mimo jiné za porušování lidských práv a za jaderný zbrojní program.

Americký prezident Donald Trump (vlevo) a severokorejský vůdce Kim Čong-un.
Kim operaci nepodstoupil, zní z Jižní Koreji. Trump: Jsem rád, že je zpátky

Kim Jo-čong v této souvislosti pohrozila, že KLDR vypoví vojenskou dohodu, která byla podepsána při návštěvě jihokorejského prezidenta Mun Če-ina v severokorejské metropoli Pchjongjangu v roce 2018 a jejímž cílem bylo zmírnit napětí na hranici mezi oběma Korejemi. Kim také varovala, že nechá uzavřít styčný úřad, který na hranici vznikl.

KLDR nebrala telefony  

Jihokorejští činitelé se dnes ráno nedovolali protějškům v Severní Koreji, která avizovala přerušení všech mezikorejských komunikačních linek. Podle agentury Reuters to uvedlo jihokorejské ministerstvo obrany. Neuskutečnil se pravidelný ranní telefonát se styčným úřadem a Severokorejci údajně nereagovali ani na vojenských horkých linkách.

Vůdce KLDR Kim Čong-un (uprostřed) na slavnostním otevření nové továrny na hnojiva ve městě Sunčchon (na snímku z 2. května 2020)
Konec spekulací. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se znovu objevil na veřejnosti

Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení by pravidelné telefonáty mezi dvěma stranami měly pokračovat, protože představují základní komunikační kanál. Soul uvádí, že bez odezvy byl už pondělní ranní pokus o spojení se styčným úřadem, což se předtím nestalo skoro dva roky. Odpoledne ale obě strany opět byly v kontaktu.

Ochladnutí vzájemných vztahů

Nejvyšší představitelé Severní a Jižní Koreje se v roce 2018 sešli na třech summitech, od té doby ale mezikorejské vztahy výrazně ochladly. Sestra severokorejského diktátora dnes také pohrozila, že KLDR definitivně ukončí projekty spolupráce mezi Severní a Jižní Koreou.

To se týká především společné průmyslové zóny Kesong ležící na severokorejské straně hranice a turistických zájezdů do severokorejského letoviska v Diamantových horách. KLDR tyto aktivity již dříve pozastavila kvůli sankcím, které na ni uvalilo mezinárodní společenství za její jaderné a raketové zbrojní programy.

Velvyslanec KLDR v Česku Kim Pchjong-il na Pražském hradě (na snímku z 29. ledna 2015)
Zdravotní stav Kim Čong-una: Kdo by mohl nahradit vůdce KLDR?

Podle některých analytiků se Severní Korea snaží vyvolat napětí, aby podpořila vnitřní jednotu země, nebo se chystá k větší provokaci kvůli přetrvávajícím sankcím, které na ni mezinárodní společenství uvalilo za její jaderné a raketové zbrojní programy. Sankce tvrdě doléhají na ekonomiku KLDR, která nyní navíc čelí tlaku kvůli koronavirové krizi, připomíná agentura Reuters. "KLDR je v mnohem horší situaci, než si myslíme," řekl Reuters jihokorejský expert Čchu Če-u. "Domnívám se, že si Severokorejci chtějí od Jihokorejců něco vynutit," dodal.

Přerušení komunikace "je ze strany Pchjongjangu dobře známý postup, který ale může být nebezpečný", napsal na twitteru Daniel Wertz z Národního výboru pro KLDR, který sídlí v USA. "Pravidelné komunikační kanály jsou nejvíc potřeba v době krize. KLDR je odstřihuje, aby vytvořila atmosféru napětí," dodal.