K výměně europoslanců došlo i na opačné straně spektra, ve straně Svobodných. Tam se ale jednalo o předem plánovanou akci, když Petra Macha vystřídal v půlce mandátu Jiří Payne.

Kamiony na dálnici. Ilustrační foto.
Dopravci si mohou oddychnout. Europarlament ochrání české řidiče kamionů

Podobně jako v minulých funkčních obdobích mělo Česko své zastoupení i mezi místopředsedy Evropského parlamentu, kdy se jím stal v lednu 2017 Pavel Telička, který kandidoval za ANO. Po celých pět let byl pak předsedou vlivného právního výboru lidovec Pavel Svoboda.

Europoslanci lídry

Z hlediska českých voleb do Evropského parlamentu je důležité, že téměř všichni čeští europoslanci znovu kandidují, byť zdaleka ne všichni za strany, za které se do Evropského parlamentu před pěti roky dostali. Pavel Telička a Petr Ježek, kteří kandidovali za ANO, si po rozkmotření se s Andrejem Babišem založili hnutí Hlas, Jaromír Štětina se zase nepohodl s TOP 09 a zkouší uspět se svojí Evropou společně.

Evropské dotace - Ilustrační foto
Vyberte nejúspěšnější unijní projekt roku. Hlasovat můžete na Facebooku

Mnozí další europoslanci jsou ale lídry kandidátek svých stran. Dita Charanzová za ANO, Kateřina Konečná za KSČM, Jiří Pospíšil za TOP 09/STAN, Pavel Svoboda za KDU-ČSL i Pavel Poc za ČSSD. Jan Zahradil se vedle vedení kandidátky ODS stal jako první Čech i jedním z celoevropských lídrů, a to za frakci Evropských konzervativců a reformistů.

Kdo je nejkrásnější?

Z parlamentních českých stran tak jiné lídry než současné europoslance mají jen strany, které dosud v Evropském parlamentu své zastoupení neměly. Tedy Piráti a Okamurova SPD. I proto je možná důležitější než dříve, jak práci českých europoslanců v minulých pěti letech hodnotit a co z toho by mělo být kritériem pro voličské rozhodování.

Čeští europoslanci - InfografikaZdroj: DeníkMěli jsme jako skupina deseti novinářů z Deníku v Bruselu setkání se sedmi europoslanci z téměř všech částí „českého klubu“. Jednou z otázek, kterou jsme jim položili, byla i ta, jak se dívají na různé žebříčky jejich pracovitosti, známosti, vlivu či docházky, které v poslední době v Česku vycházejí. A zda by se jimi měl český volič při svém rozhodování řídit.

„Je možné, že každý bude říkat, že nejdůležitější jsou ty ukazatele, v nichž vychází dobře,“ odstartoval debatu lídr kandidátky ČSSD Pavel Poc. „Jsou věci, které vám žádný žebříček nezohlední,“ dodal k tomu komunistický europoslanec Kohlíček.

„Může být směrnice, která může být vyřízena za dva měsíce, nebo o ní můžete vyjednávat dva roky,“ uvedl Petr Ježek. „Váš hlas má sílu 1:751 celkového počtu europoslanců. Proto je zásadní, kolik kolegů dokážete přesvědčit o tom, aby hlasovali spolu s vámi. Proto je třeba důležité, v jaké evropské frakci jste,“ uvedl Luděk Niedermayer. „Minulý týden byla vypnuta statistika vystoupení, protože všichni už pochopili, jak je to nesmyslné,“ řekl k ošidnosti žebříčků Evžen Tošenovský z ODS.

Brexit. Ilustrační snímek
29. březen 2019. Den, kdy Británie nevystoupila z EU

I hvězda některých žebříčků, lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, připustil ošidnost těchto hodnocení. „Já jsem dlouhodobě zacílil na žebříček Nejhezčí europoslanec,“ uvedl za smíchu kolegů Zdechovský.

Váš „pan Evropa“

Luboš Palata (*1967)
Specialista na Evropskou unii a střední Evropu.

Od roku 1991 pracuje jako novinář v největších českých denících, několik let byl stálým zahraničním zpravodajem a také zástupcem šéfredaktora slovenského deníku Pravda.

Nositel několika českých i zahraničních novinářských cen včetně Ceny Ferdinanda Peroutky.

„Volič by si měl u současných europoslanců všímat jejich dosavadního výkonu ve funkci, jazykové a profesní vybavenosti raději než předvolebních sloganů na plakátech,“ radí Jakub Janda z Evropských hodnot. Hlavní problém nastínil jiný průzkum, který v minulých měsících ukázal, že drtivá většina Čechů své europoslance nezná. A pokud ano, tak z domácí scény, ne podle toho, co dělají v Evropském parlamentu. Pokud budou Češi o Evropský parlament projevovat dál takový nezájem a své poslance ani pořádně neregistrovat, tak jim žádné žebříčky ve správném výběru u voleb nepomohou. 

Julia Redaová
Europarlament podpořil práva tvůrců na internetu. Češi hlasovali proti