Švédskému řetězci IKEA vděčíme nejen za nábytek přijatelných cen, ale také za osvětu ohledně švédských tradic a receptů. Před příchodem nábytkového řetězce na český trh mnozí z nás ani netušili, jak populární mohou být kuličky z mletého masa s bramborovou kaší nebo jak skvěle chutná losos se sýrovou omáčkou. Tyto dvě hvězdy švédských menu nejsou ale zdaleka to jediné, čím by se švédská kuchyně mohla pochlubit.

Madlenky
Chytré pečení: Jde do i bez laktózy. A recepty opravdu stojí za to

Mezi místními je populárnější sladké pečení, které koresponduje s dlouho praktikovanou tradicí zahrnující kávu a zákusek. Jmenuje se fika. Jde o společenský jev, při kterém se známí a kolegové scházejí nad šálkem kávy či čaje a zákuskem. Fika se děje kdykoliv, ráno i večer, a kdekoliv, doma nebo v kavárně, a to klidně i sedmkrát týdně. „Fikovat“ můžete po vzoru Švédů klidně i sami doma s vlastním moučníkem.

Kouzlo koření

Pečení podle tamějších receptů nevyžaduje téměř žádné neobvyklé suroviny. Vedle cukru, másla, mandlové mouky, vajec, sušeného ovoce a kvasnic využívají seveřané koření, které je u nás velmi dobře dostupné. Jedná se o skořici, vanilku a kardamom.

Poslední z nich je k dostání v několika podobách – jako zelené tobolky plné semínek, které musíte vyloupat, celá semínka nebo již namleté koření. Nejvýraznější chuti dosáhnete se semínky, která rozdrtíte v hmoždíři těsně před pečením. Cena mletého kardamomu je vyšší než u ostatních forem koření, ale pokud nemáte hmoždíř, bude jeho koupě nejpraktičtější.

Originální kuchařka

Švédsko je kromě divoké přírody, dlouhé a tmavé zimy či nadměrné spotřeby kávy výjimečné i tím, kolik sladkého pečiva slaví svůj vlastní den. A možná právě proto v této severské zemi vzniklo tolik báječných sladkých receptů, které se proslavily po celém světě.

Vepřové koleno na pivu
Vepřové maso Češi milují. Chutná jídla si z něj můžete uvařit za rozumnou cenu

Průřez těmi nejtradičnějšími včetně perníčků, mandlového dortu a skořicových šneků nabízí nová sladká švédská kuchařka Fika od foodblogerky Kristiny Lund, kde se kromě receptů dozvíte i informace o původu sladkého pečiva či zajímavosti o švédském slunovratu midsommar i o pravých švédských Vánocích. Kniha je rozdělena podle ročních období, a tak se jí můžete inspirovat teď stejně jako v průběhu horkého léta.

Mazarinovy koláčkyNa 15 kousků, 1 hodina + chlazení, středně složité

Suroviny na těsto: 100 g másla pokojové teploty, 45 g třtinového cukru, 1 vejce, 180 g hladké mouky

Suroviny na náplň: 100 g másla, 100 g krystalového cukru, 3 vejce, 200 g mandlové mouky, 20 ml Amaretta

Suroviny na polevu: 120 g moučkového cukru, 15 ml vody, špetka červené potravinářské barvy

Postup: Na těsto vyšlehejte máslo spolu s cukrem doběla. Přidejte vejce a opět zašlehejte. Nakonec přisypejte mouku a zpracujte měkké těsto, které nechte asi hodinu chladit v lednici. Mezitím si připravte náplň. Rozpusťte máslo, nechte zchladnout a ruční metličkou ho promíchejte s cukrem. Po jednom přidávejte vejce a vždy zašlehejte. Náplň by měla být světlá a nadýchaná.

Nakonec vmíchejte Amaretto a mandlovou mouku. Troubu předehřejte na 180 °C. Z těsta vyválejte plát o tloušťce 3 mm a vyložte jím hliníkové formičky nebo formičky na tartaletky o průměru 6–8 cm. Každou formičku naplňte mandlovou náplní asi do 2/3 a pečte 15–20 minut, dokud se koláčky nenafouknou a nezezlátnou na povrchu. Nechte je vychladnout.

Cukrová poleva. Moučkový cukr prosejte do misky, abyste odstranili všechny hrudky. Přidejte vodu, potravinářskou barvu a metličkou rozmíchejte do podoby husté polevy. Každý koláček polijte lžičkou polevy a nechte ztuhnout. Můžete je také ozdobit sušenými okvětními plátky květin.

Papriky plněné kešu, rýží a čočkou
Čočka nemusí být jen na kyselo. Vyzkoušejte s Deníkem netradiční recepty

Kynutí šneci s kardamomemNa asi 30 šneků, do 1 hodiny + kynutí, středně složité

Suroviny na těsto: 150 g rozpuštěného másla, 90 g krystalového cukru, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky mletého kardamomu, 500 ml mléka, 50 g čerstvých kvasnic, 800 g hladké mouky

Suroviny na náplň: 150 g másla, 90 g krystalového cukru, 3 lžíce mletého kardamomu, 1/2 lžičky soli, 50 g mandlové mouky, 20 ml mléka

Suroviny na dokončení: 1 rozšlehané vejce na potření, 100 g krystalového cukru na obalení

Postup: Ve velké míse smíchejte rozpuštěné máslo, cukr, sůl a kardamom. Mléko ohřejte v hrnci, aby bylo jen mírně vlažné, odstavte z plotny a rozdrobte do něj kvasnice. Míchejte, dokud se nerozpustí, a pak mléko promíchejte se směsí másla. Po částech přidávejte mouku a zpracujte hladké a vláčné těsto. Pokud příliš lepí, přisypejte trochu mouky. Přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout 45–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.

V mezičase si připravte kardamomovou náplň. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte cukr, kardamom, sůl, mandlovou mouku, mléko a pořádně promíchejte. Nechte mírně ztuhnout v lednici, aby se náplň dala dobře roztírat. Vykynuté těsto rozdělte na dvě stejně velké části. Jednu část odložte stranou, z druhé vyválejte plát o velikosti 40 × 50 cm a rozetřete na něj polovinu náplně.

Těsto natřikrát přeložte (jako dopisní papír) a nakrájejte z něj pásky o šířce 2 cm. Každý pásek stočte do podoby uzlíku a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Totéž zopakujte s druhou polovinou těsta a následně šneky nechte pod utěrkou ještě půl hodiny kynout. Horkovzdušnou troubu předehřejte na 180 °C. Před pečením šneky potřete vajíčkem. Do misky nasypejte cukr a šneky v něm obalte. Pečte 15–20 minut, dokud nezezlátnou a nechte je vychladnout na plechu.

Mrkvový koláčNa 1 koláč, do 1 hodiny, snadné

Suroviny na těsto: 2 lžíce strouhaného kokosu, 200 g mrkve, 2 vejce, 80 g třtinového cukru, 100 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky jedlé sody, špetka soli, 1 vrchovatá lžička skořice, 1/2 lžičky mletého kardamomu, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 50 g vlašských ořechů

Suroviny na krém: 300 g krémového sýra, 40 g moučkového cukru, 15 ml mléka, 2 lžičky citronové šťávy, hrst kokosových lupínků

Postup: Troubu předehřejte na 175 °C. Formu o průměru 20 × 30 cm vymažte tenkou vrstvou oleje a vysypejte strouhaným kokosem. Mrkev očistěte a nastrouhejte najemno. Ve velké míse prošlehejte vejce, cukr a olej. V jiné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl a koření. Prosejte přes síto a vmíchejte k tekutým surovinám.

Vlašské ořechy nasekejte nahrubo a spolu s mrkví přidejte do těsta. Těsto vlijte do formy, uhlaďte a pečte 30–35 minut, dokud není koláč na povrchu zlatavý. Nechejte vychladnout. Na krém vyšlehejte krémový sýr s cukrem a mlékem dohladka, pak vmíchejte citronovou šťávu. Krém natřete na vychladlý koláč. Kokosové lupínky nasucho opražte na pánvi a hlídejte, aby se nepřipálily. Posypejte jimi mrkvový koláč a servírujte.

Povánoční nadváhu pomohou zlikvidovat recepty plné zeleniny.
Zkuste recepty plné vitaminů, pomohou s novoročním hubnutím

Princeznin dortNa 1 dort, 1 hodina a 20 minut + chlazení, pro zkušené

Suroviny na korpus: 4 vejce, 160 g krystalového cukru, 80 g hladké mouky, 80 g kukuřičného škrobu, 2 lžičky prášku do pečiva

Suroviny na krém: 350 ml 33% smetany ke šlehání, 150 ml plnotučného mléka, 2 žloutky, 40 g krystalového cukru, 15 g bramborového škrobu, 3 plátky želatiny, zrníčka z 1/2 vanilkového lusku

Suroviny na dokončení: 600 ml 40% smetany ke šlehání, 400 g marcipánu, pár kapek zelené gelové potravinářské barvy, růžičky na ozdobu

Postup: Troubu předehřejte na 175 °C. Dno i boky dortové formy o průměru 23 cm vyložte pečicím papírem. Na korpus vyšlehejte vejce s cukrem do bílé nadýchané pěny, trvá to asi 5 minut. Mouku, kukuřičný škrob a prášek do pečiva prosejte do vaječné pěny a ručně promíchejte. Těsto nalijte do formy a pečte asi 40 minut. Pro jistotu vyzkoušejte špejlí, jestli už je korpus propečený. Dortový korpus nechte vychladnout, pak ho rozřízněte na dva stejně široké pláty.

Na vanilkový krém v hrnci smíchejte 150 ml smetany, mléko, žloutky, cukr a škrob. Za stálého míchání zahřívejte na mírném plameni, dokud směs nezhoustne jako pudink, poté odstavte. V krému nesmí být cítit chuť škrobu – pokud ji stále cítíte, vraťte krém zpět na plotnu a ještě chvíli vařte. Plátky želatiny vložte do misky se studenou vodou a nechejte je 5 minut nabobtnat.

Krém přemístěte do kovové misky, vložte do něj plátky želatiny, rozmíchejte a nechte chladnout v pokojové teplotě. Často krém míchejte, aby se na něm netvořil škraloup. V mezičase vyšlehejte zbylých 200 ml smetany s vanilkovými zrníčky do pevné šlehačky. Ve chvíli, kdy má krém pokojovou teplotu, do něj ručně a velmi pomalu vmíchejte šlehačku.

Na servírovací tác umístěte bočnici formy, ve které jste pekli dort, a vložte do ní spodní část korpusu. Zalijte vanilkovým krémem a přiklopte horní částí korpusu. Takto připravený dort nechte alespoň 2 hodiny ztuhnout v lednici. Smetanu vyšlehejte do tuha a navrstvěte ji na dort již bez bočnice, a to do podoby kopečku.

Boky dortu potřete tenkou vrstvou šlehačky, aby na nich držela marcipánová vrstva. Marcipán obarvěte nazeleno. Pracovní prostor posypejte vrstvou moučkového cukru a z marcipánu vyválejte tenký plát o průměru 35 cm a pokryjte jím povrch dortu. Uhlaďte a přebývající okraje odřízněte nožem. Dort ozdobte živými růžičkami. Princeznin dort nechte hodinu chladit v lednici a poté servírujte.

Gratinovaná růžičková kapusta s uzenou makrelou
Zima na talíři, která zahřeje. Na pulty se dostává kvalitní kořenová zelenina