Výjimku mají také osoby pracující ve výrazně ztížených podmínkách, co se týče horka. Nově se povinnost bude týkat také vnitřních hromadných akcí bez ohledu na počet účastníků, dosud tomu tak bylo u akcí nad 100 lidí.

Rastislav Maďar.
Epidemiolog Maďar: S rouškami nelze čekat až na zhoršení situace

Naopak výjimku z nošení roušek budou mít podobně jako na jaře malé děti, mateřské školy, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci jídel a nápojů nebo sportovci v době tréninku a zápasu.

Otázky a odpovědiZdroj: Deník

"Je komplikované s rouškou sportovat. Pokud se člověk výrazně potí a rouška je pak navlhlá, tak už asi nemá takový efekt, jak bychom očekávali," řekl ve středu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Vojtěch také na twitteru vyzval občany k maximální odpovědnosti a dodržování základních hygienických pravidel. "Zapamatujme si pravidlo 3R. Ruce, roušky, rozestupy. Je to to nejmenší a přitom tak důležité. Každý z nás může svým odpovědným přístupem přispět ke zvládnutí této epidemie," napsal.

Změny v pražské MHD

Kvůli velkému nárůstu nakažených také přistoupil Pražský dopravní podnik (DPP) k některým krokům. Tramvaje, autobusy i metro s tak budou s okamžitou platností otevírat všechny dveře tak, aby cestující nemuseli mačkat tlačítko. „Ruší se předvolba dveří,“ upřesnila v příspěvku na sociálních sítích mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová.
Epidemiologická situace se zhoršuje. Většina okresů zezelená, oznámila Rážová

Od pátku budou u všech tramvají kromě nejmodernějších typů 14T a 15T trvale uzavřeny přední dveře. Hygienická stanice hlavního města Prahy navíc nad rámec vládních nařízení ještě vyhlásila povinnost zakrytí dýchacích cest také ve vestibulech metra, na nádražích a na Letišti Václava Havla.

Povinnost nošení roušek platí ve všech prostředcích MHD od 1. září. Policie však zaznamenala přes dva tisíce případů porušení této povinnosti. Většinou šlo o předčasné sundání roušky – třeba už na eskalátorech či v nádražních halách.

Za porušení nařízení přitom hrozí maximální pokuta až deset tisíc korun, ze statistiky však vyplývá, že příslušníci městské policie udělili v průměru finanční trest ve výši 200 korun.

Aktualizovaný semafor

Hlavní epidemiolog pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Petr Smejkal také v Radiožurnálu řekl, že opatření je v tuto chvíli nutné. "Nemůžeme nedělat nic už," uvedl. Opatření podle něj přišlo "tak akorát". "Doufejme, že přišlo včas," dodal. Připomněl, že mnozí epidemiologové už v létě volali po tom, že by se nemělo od roušek upouštět. Pokud nynější opatření nebude mít efekt, Smejkal nevylučuje, že Česko bude muset přistoupit k dalším opatřením, ne nějak drastickým. "Je to pořád o třech věcech - roušky, distanc a mytí rukou, nic nového nemáme," uvedl.

Ministerstvo zdravotnictví vydá do konce týdne aktualizovaný regionální semafor. „Vyhodnocujeme současný epidemiologický stav. Máme podklady pro vybarvení semaforu. Většina okresů zezelená, postoupí do druhého stupně epidemiologické pohotovosti. A s tím budou spojena i opatření,“ upozornila hlavní hygienička Jarmila Rážová. 

Premiér Andrej Babiš (ANO).
Babiš: Chystá se projekt sebetrasování. Lidé budou sami hlásit kontakty

Na mapě okresů podle rizika nákazy, takzvaném semaforu, je v oranžové barvě pouze Praha, podle ministerstva zdravotnictví v hlavním městě začal komunitní přenos. Zelenou barvu dostaly minulý týden nově okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Třebíč a Blansko, už podle dřívějšího semaforu byly zelené Kolínsko a Příbramsko. Ve zbylých částech republiky je podle semaforu riziko nákazy zanedbatelné.

"Neřekl bych, že semafor je mrtvý. Neřeší se tam pouze roušky, ale celá řada dalších opatření," vysvětlil Vojtěch, který odmítl, že by nastávala krizová situace. "Kapacity nemocnic jsou zatím dostatečné, roste jen počet nakažených a snažím se zavádět preventivní opatření," dodal.