Mateřská dovolená je určena výdělečně činným osobám, které přišly o příjem v důsledku těhotenství, porodu a následné péče o dítě. Trvá 28 týdnů a začíná osm až šest týdnů před plánovaným porodem. V případě, že se vám narodí dvě nebo víc dětí současně, trvá mateřská dovolená 37 týdnů. Každopádně nesmí být nikdy kratší než 14 týdnů a nemůže skončit ani být přerušena před uplynutím šest týdnů ode dne porodu.

Po celou dobu mateřské vám zaměstnavatel musí držet vaše pracovní místo. Jakmile nastoupíte zpátky, zaměstnavatel je povinen dát vám stejnou práci na stejném pracovišti. Pokud to nejde, musí vás zařadit na místo, které odpovídá sjednanému druhu práce.

Alkohol v těhotenství - Ilustrační foto
Alkohol a drogy v těhotenství? Bezpečná dávka neexistuje, následky bývají vážné

Během mateřské dovolené máte za určitých podmínek nárok na peněžitou pomoc v mateřství. Výši dávky vypočítává okresní správa sociálního zabezpečení v místě působnosti vašeho zaměstnavatele, která dávku vyplácí. Nezaměstnané ženy nárok na dávku nemají a pobírají zpravidla rodičovský příspěvek.

Rodičovská dovolená

Rodičovskou dovolenou můžete čerpat po mateřské dovolené, nejdéle do doby, než dítě dosáhne věku tří let. Zaměstnavatel je povinen vás po uplynutí rodičovské zaměstnat, ale pozor, už ne na stejném pracovním místě. Máte nárok pouze na místo, které odpovídá sjednanému druhu práce podle pracovní smlouvy. Na rodičovské až do čtyř let věku dítěte je třeba se se zaměstnavatelem dohodnout. Otec dítěte může nastoupit na rodičovskou dovolenou ihned po narození dítěte, ovšem čerpat ji může jen jeden z rodičů.

Ilustrační foto.
Příprava na cestu do porodnice? Vyzkoušejte si trasu a včas zabalte tašku

Po narození dítěte můžete nastoupit na rodičovskou a požádat o vyplácení rodičovského příspěvku. Ten se vyplácí se bez ohledu na vaše příjmy a můžete si zvolit čerpání jeho po dobu dvou, tří nebo čtyř let. Pokud se vám narodí další dítě, nárok na rodičovský příspěvek na starší dítě zaniká.

Vyrovnávací příspěvek a ošetřovné

Jestliže jste těhotná, kojíte nebo máte dítě, kterému je méně než devět měsíců a děláte práci, která je pro vás zakázaná (buď je zakázána těhotným, nebo vám ji zakázal lékař), a to se týká i práce v noci, zaměstnavatel vás musí převést na jinou práci, pokud o to požádáte.

Znají těhotné ženy svá práva vůči zaměstnavateli?
ANO: 53 %
NE: 47 %
Průzkum portálu porodnice.cz

Je-li tato nová práce hůř placená, máte právo požádat o takzvaný vyrovnávací příspěvek.

Na ošetřovné máte nárok v případě, že nemůžete pracovat z důvodu, že musíte ošetřovat nemocného člena domácnosti, nebo pečovat o zdravé dítě mladší deseti let, protože školské nebo dětské zařízení bylo uzavřeno, dítěti byla nařízena karanténa, nebo osoba, která jinak o dítě pečuje, sama onemocněla. Výše ošetřovného činí 60 % vašeho denního vyměřovacího základu. Podpůrčí doba u ošetřovného může trvat nejdéle devět kalendářních dnů.

Inkubátory v motolské nemocnici byly vybaveny kamerami. Rodiče mohou vzdáleně sledovat svého potomka.
Novorozenecká televize. V Motole spouští pro rodiče videopřenosy z inkubátorů

Jak je to s výpovědí

Těhotným ženám a ženám pečujícím o dítě mladší než jeden rok nesmí zaměstnavatel nařídit práci přesčas. Jestliže jste těhotná, nebo máte dítě, kterému ještě nebylo 15 let, můžete požádat zaměstnavatele, aby vám zkrátil pracovní dobu, nebo aby vám ji upravil. Ten vám musí vyhovět, pokud mu nebrání vážné provozní důvody. Zaměstnavatel vám také nesmí dát výpověď v době, kdy jste těhotná nebo čerpáte mateřskou či rodičovskou dovolenou. Tato ochrana se vás ovšem netýká, pokud pracujete na dobu určitou, jste ve zkušební době nebo se zaměstnavatel ruší nebo se stěhuje.

Způsoby čerpání rodičovského příspěvku:
Rychlejší čerpání – poskytuje se do dvou let věku dítěte v maximální měsíční výměře 11 500 Kč.
Klasické čerpání – poskytuje se v základní výměře 7 600 Kč měsíčně, a to po dobu 31 měsíců.
Pomalejší čerpání – poskytuje se v základní výměře 7 600 Kč měsíčně do devíti měsíců věku dítěte a dále ve snížené výměře 3 800 Kč měsíčně do 48 měsíců věku dítěte.

Ilustrační foto.
Sex v těhotenství? Není se čeho obávat, říká lékař