Po odečtení uzdravených a zemřelých od celkového počtu nakažených je v Česku aktuálně 3946 nemocných. Celkem bylo v Česku provedeno 257 678 testů.

Nejvíc potvrzených případů nákazy je v Praze. V hlavním městě je k dnešnímu podvečeru podle ministerstva 1752 případů. Při zohlednění počtu obyvatel je ale situace nejhorší v Karlovarském kraji, kde na 100 tisíc obyvatel připadá 129 případů, zatímco v Praze je to 128,7 případu. V hlavním městě je ale ze všech českých regionů nejvíc zemřelých pacientů s covidem-19, a to 84.

Za celou sobotu prokázaly testy 18 nových případů. Bylo to nejméně od 9. března. Důvodem ale může být i nízký počet provedených testů, kterých bylo jen 3862, zatímco průměr končícího týdne je 6515 testů denně.

Výdej pizzy v restauraci v Olomouci
Stát bude dotovat nájem všem, které postihla vládní opatření, uvedl Havlíček

Oproti předchozím dnům v sobotu významně klesl podíl pozitivních testů. Bylo jich 0,47 procenta ze všech provedených, zatímco v pátek 1,32 procenta a o den dříve 1,42 procenta.

Pozitivní vývoj má také statistika hospitalizovaných s koronavirem. Od předchozí neděle jejich počet klesl z 360 na 308 dnes ráno. Přibližně pětina je ve vážném stavu, přičemž tento podíl se dlouhodobě výrazně nemění.

Protesty na hranicích s Polskem

V Českém Těšíně i polském Těšíně dnes opět demonstrovali obyvatelé pohraničního regionu. Na obou březích řeky Olše se dnes po poledni sešlo asi 400 lidí. Požadovali hlavně otevření česko-polské státní hranice. Chtějí se znovu setkat se svými rodinami a přáteli. Pohyb přes hranice je omezený v důsledku opatření, která mají zabránit šíření koronaviru.

Češi sice mohou vycestovat, ale například do Polska je tamní úřady pustí jen v odůvodněných případech. Tím je například práce. Návštěva rodiny a přítel, popřípadě turistika nejsou důvody, které by úřady uznaly.

Omezený je i příjezd cizinců do Česka. Lidé jedoucí za prací potřebují pro překročení hranice potvrzení o zaměstnání a negativní test na koronavirus.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a epidemiolog Roman Prymula
Populismus a chaos, řekl Kubek k vládním opatřením. Ministr Vojtěch oponoval

Polským pendlerům dojíždění za prací dlouho komplikovala skutečnost, že po návratu domů museli na dva týdny do karantény. To se nyní pro Poláky pracující nebo studující v sousedních zemích včetně Česka změní. Už Od pondělí 4. května nebudou muset při návratu na 14 dnů do karantény.