Co mají lidé v případě požáru dělat, jaká pravidla by měli zachovávat?
Základní věc je, že je třeba se jej ihned pokusit uhasit. Když ale člověk nezvládne uhasit požár vlastními prostředky, je nutné, aby okamžitě zavolal na hasiče, tedy linky 112 nebo 150. Následně je třeba opustit místnost, kde k požáru dochází, a uzavřít dveře tak, aby se zpomalilo jeho šíření. Pokud se jedná o bytový dům, tak by měl volat, že byt hoří, aby dům začali opouštět i ostatní.

Přitom by zřejmě neměli používat výtah, ale seběhnout po schodišti…
Některé budovy jsou vybaveny únikovými schodišti, která mohou vést po plášti budovy, některé mohou mít i evakuační výtahy. Vždy je potřeba se seznámit s konkrétním objektem, ale panelové domy standardně evakuačním výtahem vybaveny nejsou. Proto standardní postup úniku z panelového domu je po schodišti.

Panelový dům ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.
V Bohumíně zemřelo při požáru 11 lidí. Radnice vyvrací první fámy

Jak se mají lidé zachovat, pokud oheň pokročil natolik, že není možné projít ke schodišti, anebo pokud hoří někde v nižších patrech?
Platí pravidlo rychle zavřít dveře, aby se požár nemohl po bytě rychle šířit. V místnosti, kde je člověk uvězněn, je vhodné utěsnit dveře dole – například vlhkým hadrem nebo ručníkem. Také je třeba otevřít okno, volat o pomoc a vyvěsit z okna bílé prostěradlo nebo jinou viditelnou látku, která bude signalizovat, že v okně někdo je.

Požár v BohumíněZdroj: DeníkTakto uvízlé lidi hasiči dostávají dolů po žebříku?
Máme žebříky různých velikostí – od 30 až do 55 metrů. Podstatné je uvědomit si, že ne vždy je lze přistavět přímo k domu. Buď nám v tom brání terén, třeba když jsou tam různé prolézačky, nebo překážejí nevhodně zaparkovaná vozidla, což je častý problém i pro příjezd techniky.

Když nelze použít žebřík, používají se tedy seskokové matrace? Nehrozí při tom lidem nebezpečí, obzvlášť těm, kteří mají strach z výšek?
Nelze říci, že každý skok do té matrace je takový, že přežijete bez úhony, ale je to jeden z možných prvků záchrany osob z výškových budov. Šance na záchranu je tím větší, čím více těch záchranných prostředků je. Pokud nám to situace dovolí, stavíme žebříky. Pokud je to rychlá akce jako ta, která nastala v Bohumíně, kde nebyl terén, aby bylo možné žebřík ideálně postavit, tak se okamžitě nasazuje seskoková matrace.

Lidé u pietního místa blízko panelového domu ve kterém v sobotu 8. srpna při požáru bytu v jedenáctém patře zahynulo 11 lidí, 9. srpna 2020 v Bohumíně.
OBRAZEM: V Bohumíně vzniklo pietní místo. Lidé tam nosí květiny, svíčky i hračky

Je jich několik typů a na každou je daná výška, ze které se do ní může skákat, ale máme i ověřené případy, kdy do seskokové matrace seskočil člověk z ještě větší výšky, než bylo stanoveno, a matrace ten pád zpomalila. Člověk po dopadu sice byl zraněn, ale situaci přežil a zachránil se. Dá se skákat z výšky od 23 až 35 metrů, záleží na typu matrace.

PožáryZdroj: Deník

Co všechno hasiči při takovémto ostrém zásahu obvykle musí udělat?
Při každém zásahu, ať již v rodinném domě či ve výškové budově, se postupuje tak, že první cesta je ta ve vnitřní části budovy. Taháme tedy po schodišti hadicové vedení a snažíme se co nejrychleji dostat k místu požáru tak, abychom jej lokalizovali a zamezili jeho šíření. Pokud víme, že jsou na místě lidé, tak souběžně probíhá záchranná evakuace. Pro nás je každý požár jiný, takže jako zasahující hasiči musíme jednat operativně podle toho, jaká je situace na místě požáru. Nezbytná je velmi dobrá fyzická kondice i připravenost na stres.