Online reportáž

V posledních dnech přibývají nové případy nákazy v Česku po desítkách. Zatímco v pondělí zaznamenaly laboratoře pouze šest pozitivních vzorků, v úterý jich bylo 25 a o den později dokonce 31. Poprvé se také v Česku objevili pacienti, u kterých má nemoc COVID-19 vážný průběh.

Koronavirus v Česku. Odpovědi na nejčastější otázky.
PŘEHLEDNĚ: Otázky a odpovědi ke koronaviru. Co se v Česku smí a co je zakázané

Co je koronavirus?Zdroj: DeníkDvě osoby ve středu skončily kvůli potížím na jednotkách intenzivní péče. Jedná se o taxikáře z Prahy, který byl vůbec prvním případem komunitního přenosu koronaviru v Česku. Jde o muže ve středním věku, který je hospitalizovaný v pražské Nemocnici Na Bulovce. Druhou je pak čtyřiaosmdesátiletá žena, která je hospitalizovaná v některé z brnenských nemocnic, jak Deníku potvrdil ředitel krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje David Křivánek. Ženu podle premiéra Babiše nakazila dcera, která navštívila Itálii. Zatímco seniorka z Brna je podle informací ze středečního večera v dobrém stavu, stav muže z Prahy je i nadále vážný.

Nákaza koronavirem se prokázala také u rodinných příslušníků taxikáře. Mezi jeho zákazníky se podle Vojtěcha zatím nákaza neobjevila.

Dalším pacientem, u kterého byl zaznamenán vážnější průbě choroby, je japonský občan v Prostějově, který trpí pneumoní. Podle ministra Vojtěcha však zatím nebylo nutné pacienta napojit na plicní ventilaci. „Muž byl na služební cestě ve Velké Británii, a poté se vracel přes Mnichov, kde se zdržel. Po návratu hned postupoval přesně podle stanovených opatření. Dodržel karanténu. Žije sám, takže v bezprostředním okolí nikoho neinfikoval,“ popsal již dříve olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk.

Eva Gottvaldová
Vláda se rozhodla odvolat hygieničku Gottvaldovou. Nahradí ji Rážová

Během čtvrtka se navíc v Česku objevil zřejmě další případ komunitního přenosu chodoby COVID-19. Onemocněla zdravotní sestra z frýdecko-místecké nemocnice, která podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka nemá cestovní anamnézu.

Koronavirus se již objevil ve všech krajích České republiky. Nejvíce případů bylo dosud zaznamenáno v Praze, následují Ústecký a Středočeský kraj. Nejmladším nakaženým je podle České televize dvouleté dítě, naopak nejstarším 86letý muž.

Dodávky respirátorů

Ministerstvo zdravotnictví podle Vojtěcha obchoduje se šestmi společnostmi, aby zajistilo dodávky zdravotnického materiálu v dostatečném rozsahu. „Situace se velmi mění, v tuto chvíli se snažíme být maximálně aktivní. Oslovujeme dodavatele a snažíme se sehnat ochranné pomůcky v různých zemích,“ prohlásil na tiskové konferenci.

K využití by podle Vojtěcha mělo být již v pátek 60 tisíc respirátorů, příští týden pak dalších 260 tisíc kusů. Roušek vláda podle ministra zajistí 20 milionů kusů. „Roušky budou určeny pro ochranu personálu a velice citlivých pacientů. Zbytek jsme připraveni poskytnout širší veřejnosti podle situace a vývoje epidemie,“ prohlásil ministr.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Středočeského kraje Jarmila Rážová.
Gottvaldovou střídá Rážová. Ředitelka středočeské hygieny má zachránit republiku

„Jsme v kontaktu s výrobci nejen z EU, ale z celého světa,“ doplnil náměstek Filip Vrubel, podle kterého ministerstvo vytvořilo algoritmus, na základě kterého budou potřeby rozdělována do příslušných zařízení.

Česká republika získá také rychlostesty určení k odhalení nákazy koronavirem. Podle náměstka Romana Prymuly je vláda objednala v Číně, odkud je přiveze armádní speciál. Současně do Česka přiveze také dodávku roušek.

Nouzový stav

Vláda Andreje Babiše vyhlásila kvůli koronaviru v Česku nouzový stav. Platí od čtvrteční 14. hodiny a potrvá třicet dní. Na mimořádném jednání vláda zaroveň rozhodla o zpřísnění již přijatých opatření. Od pátečního rána jsou zakázány veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 osob, omezen je i provoz restauračních zařízení. Nebude je možné využívat mezi 20:00 a 6:00.

„Vyhlášení nouzového stavu je správné. Máme 96 pozitivních nálezů, dalších 143 vzorků analyzuje 13 laboratoří. Nouzový stav nařizuje vláda od 14. hodin 12. března 2020 na dobu 30 dnů kvůli výskytu a šíření koronaviru,“ oznámil Babiš.

Český premiér Andrej Babiš
Česko vyhlásilo nouzový stav. Vláda omezila provoz restaurací po 20. hodině

V odpoledních hodinách ministerstvo zdravotnictví počet laboratoří navýšilo na osmnáct. „Naším cílem je rozšířit laboratorní kapacity zcela maximálně, bez ohledu na to, zdali se jedná o státní nebo soukromé zařízení. Kapacity laboratoří jsou v tuto chvíli dostatečné, nicméně chceme být připraveni na další vývoj infekce. Budeme proto rádi, když všechny laboratoře, které splňují externí hodnocení kvality, se do testování zapojí. Hygienické stanice jsme vyzvaly, aby testovaly všechny osoby, které jsou v karanténě a byly v rizikových oblastech,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník