V médiích občas problesknou zprávy o nezdařených lékařských zákrocích. Lidé se možná i díky nim začínají více obracet na alternativní medicínu. Co je podle vás hnacím motorem zájmu lidí o tento způsob léčby?
Hlavně propastný rozdíl mezi tím, jak je ve sdělovacích prostředcích současná medicína prezentovaná, a tím, na co naráží pacient v praxi. To se týká jak terapeutických výsledků, tak úrovně jednání.

Lékařský ředitel Krajské nemocnice Liberec Jaromír Hons.
Primář psychiatrie Hons: Přibývá lidí, kteří si neumí poradit s tlakem doby

Titulní strana magazínu ZdravíZdroj: deníkNa některé nemoci je tradiční medicína krátká. Lidé se tedy chytají každé naděje. Jak moc jsou netradiční praktiky nebezpečné?
Alternativní medicína je nesourodá směs zhruba šedesáti metod bez jasné koncepce a indikace. V podstatě musí mít pacient štěstí, aby kápl na pro něj přínosnou metodu. Naštěstí jsou lidé rozumní a kombinují různé metody, moderní i alternativní. Absolutní většina těch alternativních je neškodná. Hippokrates razil heslo Primum non nocere neboli Především neuškodit. To se o moderní medicíně obvykle říci nedá.

Někteří lidé do sebe nechtějí cpát chemii. Řada z nich se možná oprávněně bojí vedlejších účinků. Je nekonvenční medicína k tělu opravdu šetrnější?
„Normální“ přírodní či alternativní medicína je k organismu vždy velmi šetrná. Nebezpečné jsou pouze výstřelky v rukách abnormálních osobností. Lze říci, že metody nekonvenční medicíny jsou velmi šetrné, nebezpeční jsou pouze lidé.

Má alternativní medicína skutečně měřitelné účinky, nebo pracuje s placebo efektem a s podporou psychiky, která leckdy dokáže zázraky?
Velká část účinků alternativní medicíny je opravdu založená na placebo efektu, k němuž se přidává jistá účinnost metody. To není nic špatného. Lékařství patřilo mezi umění – a do umění placebo efekt neodmyslitelně patří. Statistika, která se používá k měření v moderní medicíně, se na metody alternativní péče nasadit nedá.

Co si myslíte o homeopatii?
Světová zdravotnická organizace (WHO) i příslušné evropské orgány vydávají každý rok zprávu o stavu a pokrocích alternativní péče ve světě. Ta loňská měla přes 200 stran. I naše vláda v Lisabonské smlouvě přistoupila na právo pacienta vybrat si způsob léčení. Praxe v Česku a v dalších postkomunistických zemích je ovšem jiná. Homeopatie není ani lepší, ani horší než desítky dalších metod. Její popularita je kulturní a historickou záležitostí.

Ilustrační foto
I s diabetem můžete na dovolenou. Je potřeba se ale dobře připravit

Ministerstvo připravovalo nový zákon o zdraví lidu neboli „zákon o léčitelství“. Odradí podle vás část léčitelů od provozování jejich výdělečného byznysu?
Slovo byznys se pro alternativní péči nehodí. Je to práce, většinou za přiměřenou odměnu. Konečné znění nového zákona neznáme, ale zdá se, že bude velmi benevolentní.

Celý rozhovor si přečte ve čtvrtečním magazínu Zdraví, který je součástí regionálních Deníků.

Co dále se v magazínu dozvíte:

- Čínská medicína. Opravdu funguje?
- Pilates - gtělo a mysl v rovnováze
- Golf - relax na greenu

Předplaťte si Deník s pravidelnými čtvrtečními přílohami již od 76 Kč měsíčně (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.