Online reportáž

Za pátek přibylo 124 nakažených, dnem s nejvyšším nárůstem tak zůstává čtvrtek 19. března s 205 případy. Od včerejšího večera přibylo 106 nových případů. V Thomayerově nemocnici v Praze-Krči jsou čtyři zdravotní sestry nakažené nemocí COVID-19, na výsledky testů páté se čeká. Koronavirem se nakazila i lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení kolínské nemocnice.

Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, mezi nakaženými je více mužů než žen. Tři dosud vyléčení lidé jsou z Děčína, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku.

Thomayerova nemocnice. Ilustrační foto.
Čtyři sestřičky z Thomayerovy nemocnice se nakazily koronavirem. Dvě od pacienta

Dnes přibyli dva vyléčení lidé. Jeden z nich byl hospitalizoavný v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a byl jedním z první vlny nemocných z Děčínska. Uzdravila se také studentka z Ekvádoru, která se léčila v pražské Nemocnici Na Bulovce. Tři předchozí dosud vyléčení pacienti byli také z Děčínska. V pátek se pak uzdravila žena z Frýdku-Místku. Několik pacientů zůstává ve velmi vážném stavu.

Zásobování ochrannými pomůckami selhává, kritizují hejtmani Vojtěcha

První zdravotnický materiál přivezl z Číny armádní speciál v noci ze středy na čtvrtek, když přepravil 150 tisíc rychlotestů na koronavirus. V pátek přistálo v Praze letadlo společnosti China Eastern s 1,1 milionu respirátorů. V následujících šesti týdnech by měla ochranné pomůcky pravidelně přivážet tři letadla čínských aerolinek týdně. Materiál se ukládá v centrálním skladu u Pardubic, odkud se rozváží dál do krajů.

Někteří hejtmani ale nyní kritizují ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama (za ANO). Hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD) v České televizi uvedl, že ministerstvo zdravotnictví fatálně selhává v zásobování svých organizací ochrannými prostředky. Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) pak vyzval premiéra Andreje Babiše (ANO) k odvolání ministra Vojtěcha.

Ministr vnitra Jan Hamáček, premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula
Stát se chystá na úder koronaviru: nakupuje plicní ventilace. Objednal jich 400

Netolický chce, aby Vojtěcha nahradil předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula."Pane premiére, prosím. Jediný, kdo v této zemi je schopen řídit tuto krizovou situaci jen pan náměstek Prymula. Je podle mě na čase, aby řídil celý resort. Omlouvám se za emoce, ale takto to již nejde," uvedl Netolický.

Podle premiéra na to ale není vhodná chvíle. Z páteční dodávky respirátorů, totiž ministerstvo odebralo 200 tisíc respirátorů, ačkoli zásilka byla určena pouze pro silové složky státu a kraje, uvedl v České televizi. Do regionů tak šlo méně ochranných pomůcek.  

Premiér se za Vojtěcha postavil

Za Vojtěcha se premiér postavil s tím, že po rouškách a dalších pomůckách je ve světě obrovská poptávka. Ani hejtmani se svými nákupy často nepochodili, připomenul. Uvedl také, že nákup respirátorů nejvyšší třídy ministerstva zdravotnictví uvázl v Rotterdamu, kde byla na sklad uvalena karanténa. O budoucnosti zakázky by se mělo rozhodnout v pondělí.

Ministr zdravotnictví na twitteru informoval, že do nemocnic, záchranek a krajům už dorazilo téměř milion roušek. Resort podle jeho slov dělá, co může.

Letoun s dalšími pomůckami má přistát v Česku půl hodiny před sobotní půlnocí, o několik hodin se opozdí. Dnes ráno mělo do Prahy přiletět letadlo společnosti China Eastern se sedmi miliony roušek. I to má podle informací na twitteru ministra Hamáčka zpoždění, ale už je na cestě. Vnitro nakupuje v Číně i stovky plicních ventilátorů, které pomáhají s dýcháním při těžkém zápalu plic.

Nejvíce infikovaných je v Praze a Středočeském kraji, mezi nakaženými je více mužů než žen. Tři dosud vyléčení lidé jsou z Děčína, v pátek se uzdravila žena z Frýdku-Místku.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Hejtman Netolický vyzval premiéra k odvolání ministra Vojtěcha

V zahraničí se podle hlášení hygieniků nakazilo 36 procent nemocných, zbytek v Česku. Nejvíce nakažených v zahraničí se vrátilo z Itálie. Z Rakouska jich přijelo 64. Mezi nakaženými je více mužů než žen. Nejvíc lidí s nákazou je ve věku mezi 35 a 44 lety.

Několik pacientů zůstává ve velmi vážném stavu. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně přijala další dva pacienty ve velmi vážném stavu, jedním z nich je zubař z Uničova. Oba jsou napojeni na plicní ventilátor. Jednoho vážného pacienta mělo zařízení již dříve. Koronavirem se nakazila také lékařka z gynekologicko-porodnického oddělení kolínské nemocnice, zařízení přijalo mimořádná opatření.

Lidé, kteří s ní byli v rizikovém kontaktu, podstupují testy. V Thomayerově nemocnici v Praze-Krči jsou čtyři zdravotní sestry nakažené nemocí COVID-19, na výsledky testů páté se čeká. Dvě se nakazily od pacienta, který je v současné době hospitalizovaný ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze (VFN).

První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.

Lidé se fotí ve vyrobených rouškách:

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že epidemie koronaviru v Česku bude narůstat ještě zhruba měsíc, a to za předpokladu, že všichni lidé budou dodržovat pokyny vlády a lékařů. V opačném případě může trvat ještě déle.

Lidé s rouškami v samoobsluze v Olomouci
Téměř polovina lidí nedodržela karanténu po návratu z Itálie, ukazují data

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník