Vláda počítá s tím, že podnikatelům a firmám postiženým nynější epidemií koronaviru poskytne kvůli zmírnění ztrát jejich podnikání až jeden bilion korun.

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že by na přímou pomoc mělo být vyčleněno asi 100 miliard korun, zbývajících zhruba 900 miliard korun by měly tvořit záruky.

Zatímco přímá podpora zahrnuje kompenzaci náhrad mezd, odpuštění odvodů a finanční injekce, záruky mají mít podpůrný efekt. Vláda se jimi například zaručí za úvěry podniků u komerčních bank, které se potom o vrácení peněz nemusí obávat. Babiš rovněž požádal firmy, které jsou kvůli ak-tuálnímu vývoji v potížích, aby nepropouštěly zaměstnance.

Vláda se hodlá inspirovat modelem z Dánska, které firmám, jež nebudou propouštět, po tři měsíce uhradí 75 procent mezd pracovníků.

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Lidé by měli dodržovat nařízení a nosit roušku.
Vláda schválila povinné nošení roušek. Obchody budou od 10 do 12 jen pro seniory

Zástupci firem přitom volají po rychlém jednání. „Bez urychleného rozhodnutí o kompenzacích se tento apel bohužel v mnoha případech zcela mine účinkem,“ reagoval na slova premiéra prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Administrativní překážky

Dlouhý žádá, aby stát byl při posuzování žádostí firem o speciální rychlý úvěr COVID (půl až 15 milionů korun), spuštěný Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou (ČMRZB), pružnější a odstranil zbytečné administrativní překážky.

Úvěr COVID totiž až do včerejška obsahoval drobné, ale důležité „pasti“. „Půjčku nedostanou ti, kdo dluží státu, takže jen opožděné odvedení DPH či jiných daní je nyní pro podnikatele fatální,“ řekl Deníku šéf Podnikatelských odborů Radomil Bábek. Zejména živnostníky možná odradí pohled na složitost žádosti o půjčku. Žádost má sice jen čtyři listy, ale další řadu příloh.

Pavel Juříček na jednání Poslanecké sněmovny
Měsíční odstávka automobilek? Přinese ztrátu 110 miliard, říká Pavel Juříček

A také jednu nelogičnost. „Velkým problémem je, že firma nemá nárok na podporu, pokud má mzdové nedoplatky vůči svým zaměstnancům,“ popsal Deníku mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro. „Přitom logicky kvůli tomu se firma do programu hlásí, protože je bez příjmů a nemá peníze na výplaty,“ upozorňuje mluvčí Komory.

Deník se včera na možnou změnu podmínek čerpání úvěru zeptal přímo ČMRZB. V době uzávěrky tohoto vydání ale právě probíhalo na toto téma jednání na resortu průmyslu. O úvěr od státu přitom zájem bude, jen do včerejška se ozvalo 900 firem. Žádají sumu kolem dvou miliard korun.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník