„V roce 2016 jsme řešili 118 případů krádeže jízdních kol, z čehož se podařilo 66 případů objasnit, tedy necelých 60 procent loupeží kol," uvedla mluvčí hradeckých policistů Iva Kormošová s tím, že škoda, kterou zloději v loňském roce napáchali, se blíží jednomu milionu a tři sta tisícům korun.

Policejní statistiky přirozeně nezahrnují ty případy, kdy oloupení majitelé odcizení nenahlásili. Proto je potřeba číst policejní čísla pouze jako přibližnou orientaci. Ve skutečnosti zloději odcizí jízdních kol daleko více.

Od ledna do dubna se na Hradecku „ztratila" kola v celkové hodnotě přes 320 tisíc korun.

Letos už dvě desítky

V období od ledna do dubna letošního roku eviduje policie 23 případů loupeží kol. Šest krádeží úspěšně objasnila.

Značky hrají velkou roli

Největším lákadlem pro zloděje jsou drahá horská kola, jejichž pořizovací hodnota začíná na deseti tisících korun. Přestože policejní statistiky nezahrnují informace o nejčastěji odcizených značkách, podle zkušeností některých okradených je jasné, že i tento faktor hraje u lapků roli.

„Před měsícem mi ukradli ze sklepa horské kolo. Vzali jen mé, přestože sklep byl plný i daleko dražších kousků. Asi šli vyloženě jen po značce," svěřil se Petr N. s tím, že podobné zkušenosti mají i jeho přátelé, které potkal stejný osud.

V krajském městě byla před několika lety situace daleko horší. Přestože krádeží kol pomalu ubývá, je jisté, že pro mnohé zloděje jsou kola stále magnetem. Jejich krádeže mívají na svědomí i organizované skupiny překračující rámec okresu či kraje.