Oba jsou podezřelí, že minimálně od jara 2009 až do podzimu 2010 podvodným způsobem připravili své obchodní partnery o značnou sumu peněz.

Dudychovi žaloba připisuje částku 11,5 milionu korun a Smutnému takřka dva miliony.

Já nic, já muzikant

Největší položky dluhu tvoří podle obžaloby nesplacené faktury za jateční zvířata. Ovšem Dudycha by se mohl zařadit k lidem, o kterých se říká, že dluží každému, na koho se podívá. Ve výčtu pohledávek se najdou stavební firmy, bezpečnostní agentura či telefonická společnost.

Dudycha včera u hradeckého krajského soudu, kde začalo hlavní líčení, uvedl, že si není vědom žádného nekalého jednání, tedy alespoň ne z jeho strany.

„Vše začalo tím, že jsem se stal jednatelem jatek v Dobrušce, které byly v tu dobu zatížené dluhy. Objel jsem všechny dodavatele a domluvil jsem se s nimi na splátkovém kalendáři. Měl jsem totiž spočítané, že  pokud začnou jatka pořádně fungovat, nebude problém vše splatit," řekl s tím, že do jeho plánů však zasáhl nemilosrdný osud.

Nejdříve ve snížené ceně hovězích kůží a poté v nutné rekonstrukci vlastního podniku. „To mi udělalo opravdu čáru přes rozpočet. A do toho všeho přišel k nám do podniku pan Smutný jako nákupčí," řekl Dudycha a dodal, že poté, co jedné dodavatelce dal Smutný o polovinu méně peněz, než jí on sám poslal, rozvázal s ním po týdnu pracovní smlouvu.

„On si ale nějak opatřil naše razítko a začal jednat naším jménem. A nasekal nějaké dluhy," uvedl Dudycha a zopakoval, že si není většiny vlastních dluhů vědom. Policie prý udělala chybu a lidé spíš dluží jemu.