Po téměř čtyřech letech se případ zřícené nákladní lanovky ve Špindlerově Mlýně na Bumbálce v pondělí dobral ke svému konci. Již podruhé. Zatímco loni se senát okresního soudu rozhodl Miloslava Jirmana nepotrestat, tentokrát ho uznal vinným a vyměřil mu trest jeden rok odnětí svobody s dvouletým podmíněným odkladem. Poškozeným senát doporučil řešit náhrady škody v občansko-právním řízení. Státní zástupce i Jirmanův obhájce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. „Nemám zmocnění se vyjadřovat," prohlásil obhájce. Státní zástupce byl sdílnější. „Zvrat v rozhodnutí způsobily výpovědi svědků, kteří nejprve vypovídali jen v přípravném řízení. Po jejich vyslechnutí minulý týden je jasné, že nákladní lanovkou jezdilo více lidí, nejen účastníci tragédie. Lanovou dráhu Miloslav Jirman obsluhoval a podle všeho o tom věděla i jeho manželka. Vzhledem k trestu, který jsem navrhoval v dolní polovině sazby, jsem spokojen. Až dostanu rozsudek písemně, rozhodnu se," řekl státní zástupce Jindřich Dušek.

Miloslavu Jirmanovi hrozilo až šest let strávených ve vězení. Může za to nedbalost a z ní plynoucí zavinění smrti a čtyř těžkých zranění při zřícení nákladní lanovky k chatě Bumbálka v roce 2013. Zahynul na ní osmatřicetiletý muž a další čtyři lidé se vážně zranili. Hlavní líčení loni v dubnu skončilo verdiktem o vině provozovatele lanovky Miloslava Jirmana, ale soud se rozhodl ho nepotrestat. Přihlédl totiž k tomu, že významné zavinění bylo na samotných pasažérech lanovky. Ti věděli, že zařízení k přepravě lidí neslouží, a přesto na lanovku, která se s nimi potom zřítila, nastoupili.

Rozhodly svědecké výpovědi

Obviněný Miloslav Jirman vinu odmítal a odvolal se proti rozsudku stejně jako státní zástupce. Krajský soud proto vrátil kauzu k trutnovskému okresnímu soudu. Během dokazování, které se odehrávalo v březnu, poskytla výpověď řada svědků.

Před senátem Okresního soudu v Trutnově vypovídali naposledy ve čtvrtek minulý týden tři lidé. Jeden ze svědků, který na chatu Bumbálka jezdí již deset let, uvedl, že lanovkou nikoho nikdy jet neviděl a nechápe, proč na ni rodina v osudný den nastoupila.

Další dvě svědkyně ovšem vypovídaly naprosto opačně. „Lanovkou jsme se synem a manželem občas jezdívali. Třeba když jsme dorazili v noci a nechtělo se nám jít pěšky," řekla jedna z vyslýchaných. Přiznala, že měla strach, věděla, že se na lanovku vstupovat nesmí, ale správce Bumbálky je prý ujišťoval, že se ničeho bát nemusejí. Na chatu jezdívali jako parta, byli s poškozenými blízcí přátelé. U soudu také vyšlo najevo, že její manžel jízdu lanovkou při svém výslechu nepřiznal. „Nechtěl provozovatelům chaty ublížit. Byli jsme blízcí přátelé," dodala svědkyně a poznamenala, že i další hosté určitě lanovkou jezdívali. „Sice jsem je neviděla, ale na chatě jsme si to mezi sebou říkali," dodala.

Také svědecká výpověď dcery muže, který přišel při pádu lanovky o život, naznačuje, že osudová jízda nákladní lanovkou nebyla ojedinělá. „Sama jsem jednou jela dolů, protože by mi ve Špindlu jinak ujel autobus," řekla svědkyně, která v době tragédie na Bumbálce sice nebyla, ale jedna ze sestřiček jí vyprávěla, co hrozného se stalo a jak jejich táta přišel o život. „Jirmanovi nikdy neříkali, že se lanovkou nesmí jezdit. Naopak tvrdili, že tam vozí i své děti," dodala mimo jiné nejstarší dcera muže, který ve Špindlu před téměř čtyřmi roky přišel o život.

Obhájce Miloslava Jirmana ještě během soudního dokazování před víkendem požadoval, aby bylo vyslechnuto tři sta hostů, kteří na Bumbálku jezdí, a svědecké výpovědi označil za naivní lži. Předsedkyně senátu Stanislava Suchánková však požadavku nevyhověla a dokazování uzavřela.

Prokázalo se, že zavinění je hlubší

Podle soudkyně Stanislavy Suchánkové se proti loňskému soudnímu jednání vyvinula důkazní situace. „Bylo zjištěno, že podíl zavinění obžalovaného na tragické události je hlubší, než soud původně shledával. Nejsou tedy splněny podmínky pro upuštění od potrestání," uvedla po vynesení rozsudku. Trest byl podle ní pro polehčující okolnosti uložen na spodní hranici trestní sazby.