Lidé ze sousedství ve čtvrti Vějíř na kraji města hovoří o velkých neshodách mezi mužem, jeho bývalou družkou a její dcerou, kteří zemřeli ve čtvrtek večer. Muž na zahradní party, kam za nimi přišel, zastřelil je, pak obrátil zbraň proti sobě.

Není vyloučeno, že to vše bylo kvůli trestnímu oznámení, kterým padesátiletá žena bývalému, o rok staršímu druhovi, už dříve hrozila.

„Vypadali jako spokojená rodina, ale nebylo to tak. Muž žil s tou ženou a její čtrnáctiletou dcerou. Co víme, tak muž měl tu dívku delší dobu sexuálně zneužívat. Dokonce jsme slyšeli, že družce vyhrožoval, že když se to dozví někdo další, zastřelí je. Je to hrozné. Ubližoval nevinnému dítěti a pak takové krveprolití,“ říká žena ze sídliště, která rodinu ze žlutého domu znala.

Policie potvrdila, že trestní oznámení opravdu přijala. Zda se však týkalo sexuálního obtěžování, nechtěla potvrdit. Splnil tak muž to, čím své bývalé rodině vyhrožoval? A nemohla policie udělat víc?

„Na začátku září jsme přijali trestní oznámení, které souviselo s dřívějším společným životem druha a družky. Je to ve fázi prověřování. Podrobnosti nebudu vzhledem k okolnostem specifikovat,“ připustil Radek Malíř, ředitel pardubické krajské policie.

Podle svědků se ve čtvrtek v půl sedmé večer odehrála ve zdejší nové vilové čtvrti strašná scéna, které musely přihlížet i přítomné šestileté děti. Žena s dcerou seděly na zahradní sešlosti pod altánem u sousedů, kam často chodily. Její bývalý druh tam za nimi přišel a začal střílet.

Do každé z obětí vypálil z krátké střelné zbraně několik ran, pak pistoli obrátil proti sobě. Ženy byly mrtvé hned, střelec zemřel po převozu vrtulníkem do hradecké fakultní nemocnice.

„Taková slušná, nekonfliktní rodina. Když tu kroužil večer vrtulník, ani by mě nenapadlo, co se tady stalo,“ řekla další žena ze sousedství.

Ve svitavském okrese jde během tří týdnů o druhou velkou tragédii. V pátek druhého září se stala v Širokém Dole u Poličky vražda čtyř dětí, ze které je obviněna jejich matka.

Rodinný dům, u kterého došlo ve čtvrtek večer k tragické události, dnes jakoby spal. V koutě zahrady s udržovaným trávníkem dozrávají rajčata, před schodky do domu leží několik párů bot. V truhlících na oknech do ulice kvetou červené muškáty.

Na budově svitavského gymnázia, kde čtrnáctiletá Jana studovala, se dnes objevil černý prapor.

„Je hrozné, co se stalo. Jana chodila do devítky,“ řekla jedna ze studentek. „Měli prý doma nějaké nedorozumění, proto se to asi stalo,“ šuškala další děvčata. U vchodových dveří do domu, kde muž se ženou žil, zapalovali Janini spolužáci svíčky.

Vedení školy se k události vyjadřovat nechce. „Nemáme žádné oficiální zprávy,“ uvedl ředitel gymnázia Milan Báča.

Policie ještě ve čtvrtek v noci svitavskou ulici Jana Skácela, kde se rodinný dům nachází, hermeticky uzavřela. Na místo dorazili krajští kriminalisté, oběti odvezly pohřební vozy.

V pátek pak na místě proběhla i rekonstrukce událostí kolem tragédie. Tým kriminalistů na místě vyšetřoval jak v domě, kde všichni tři dříve společně žili, tak i v okolí. Dokumentovali poslední cestu dvou žen a muže se zbraní v ruce. Cesta skončila na zahradě jednoho ze sousedních domů, kde vypukla střelba.

„Nemohu nic říct,“ uvedl majitel nemovitosti.

Vějíř je část města, kde se hodně staví. Lidé se proto ani moc neznají, přesto ale jsou zdrcení. „Ty lidi jsem vůbec neznal. Bydlím nedaleko odtud, ale ani nevím, že tady přistával vrtulník. O neštěstí jsem se dozvěděl ve zprávách. Je to hrozné,“ řekl starší muž z nedalekého domu.

Nezvyklý ruch děsil i ostatní. „Jezdím tudy na kole. Přiletěl vrtulník, byli tu policisté. Vůbec jsem nevěděl, co se stalo. Když jsem to slyšel, běhal mi mráz po zádech,“ nastínil situaci mladý muž.

Událost registrovaly bohužel také děti. „Navečer jsme byli doma. Letěl vrtulník tak čtyři metry nad námi. Letěl směrem k tomu domu. To jsem ještě nevěděla, co se stalo,“ uvedla jedna z děvčat, která bydlí o ulici dál. Slyšela, jak se o tom bavili lidé, kteří měli událost vidět. Výstřely nikdo před tím neslyšel.

„Dcera té paní utíkala k sousedům. Pán ji dohonil. Prý ji zastřelil i s dcerou,“ uvedl chlapec. Tato výpověď však nekoresponduje s tím, jak se tragédie seběhla podle kriminalistů. Podle nich žena s dcerou spokojeně seděly u sousedů v zahradním altánu, kam si pro ně muž přišel.

„Indicie o tom, že by se pachatel na čin připravoval, nemáme,“ odpověděl krajský policejní ředitel Radek Malíř na spekulace, zda čin muže byl dílem afektu po nějaké hádce, nebo zda ho plánoval. Tomu by totiž nasvědčovaly jeho výhrůžky ohledně udání ze sexuálního obtěžování. Na druhé straně už ovšem kriminalisté zjistili, že útok následoval „po předchozí drobné slovní rozepři“ bývalého páru.

Rodinám pozůstalých a svědkům, otřesených krveprolitím při zahradním pikniku, kterému přihlížely i malé děti, nyní pomáhají policejní psychologové. Po nedávné čtyřnásobné vraždě v nedalekém Širokém Dole jsou nyní opravdu v permanenci.

V Širokém Dolu policisté druhého září nalezli čtyři mrtvé děti ve stáří od dvou měsíců do deseti let. Jejich matka, která byla po předchozím pokusu o sebevraždu převezena do hradecké fakultní nemocnice, po obvinění z vraždy putovala do brněnské vězeňské nemocnice. Pokud znalci nezjistí její nepříčetnost v době činu, hrozí jí doživotí.

Střelec nebyl policista, tvrdí kriminálka

„Muž nebyl nikdy policistou, zaměstnancem ministerstva vnitra ani jeho spolupracovníkem, to je informace, kterou už můžu potvrdit,“ uvedla mluvčí pardubické krajské policie Eva Maturová.

Vyvrátila tím spekulace, že střílející muž byl policista a jeho kolegové se ho nyní snaží krýt. Útočník nezanechal ani dopis na rozloučenou.

Kriminalisté však potvrdili, že zbraň držel nelegálně. Kromě vraždy tak policie případ vyšetřuje i kvůli nedovolenému ozbrojování. Vzhledem ke smrti pachatele však i vraždu po došetření a expertizách zbraně odloží.

Rodinné tragédie v minulosti

• Prosinec 1986 – Poslední popravený vězeň v Československu. Takovou nálepku dostal několikrát trestaný recidivista Vladimír Lulek, který dva dny před Štědrým dnem povraždil v Předměřicích nad Labem u Hradce Králové manželku a čtyři děti (10, 8, 7 let a 18 měsíců). Lulek se vrátil v nočních hodinách domů opilý. Po hádce nejprve 36 bodnými ranami nožem usmrtil o devět let starší manželku a pak ubodal děti. Zranil i sousedku, která se snažila bestiálnímu běsnění vraha zabránit. U soudu Lulek neúspěšně předstíral duševní chorobu a vůbec nepromluvil. Popraven byl 2. února 1989.Trest smrti byl zrušen o patnáct měsíců později.

• Květen 1993 – Brutální trojnásobná vražda otřásla hradeckou okrajovou částí Plotiště nad Labem. Pětačtyřicetiletý Pavel Peca v opilosti po záchvatu žárlivosti zabil 19. května sekerou v bytě hospodářského stavení v rozmezí dvou hodin svou 19letou dceru Petru a 41letou bývalou manželku Zdenu. Po hodinovém čekání pak navíc chladnokrevně znetvořil tělo své 14leté dcery Radky, která se vrátila ze školy. Peca dostal doživotí. Jeho spravedlivé potrestání v petici také požadovalo 942 plotišťských rodáků, ale i obyvatelé sousedních obcí. Někteří z nich se domáhali i znovuobnovení trestu smrti.

• Listopad 2001 – U polní cesty v katastru obce Brankovice na Vyškovsku byli ve spacích pytlích nalezeni mrtví desetiletý chlapec a jeho o dva roky starší sestra. Podle policie byl vrahem obou dětí jejich belgický švagr, jenž byl nalezen mrtev už v srpnu téhož roku.

• Listopad 2004 – Pětadvacetiletý muž zastřelil v Tučapech na Táborsku po hádce svého otce, matku a o rok mladšího bratra. V roce 2006 byl odsouzen k doživotnímu vězení.

• Březen 2006 – V rodinném domku v Křemži na Českokrumlovsku zastřelil pachatel svou manželku a jejího syna. Za dvojnásobnou vraždu byl odsouzen k 19 letům vězení.

• Březen 2007 – Sedmadvacetiletá žena z Ústí nad Labem udusila své dvě malé děti – roční holčičku a tříletého chlapce. Podle médií zjistili znalci z oboru psychiatrie, že žena trpěla těžkou duševní poruchou a policie její stíhání zastavila. Soud ženu poslal do psychiatrické léčebny k dlouhodobé ochranné léčbě.

• Únor 2009 – Ve Václavovicích na Ostravsku policie objevila tři mrtvé. Podle vyšetřování zřejmě mladý muž zabil svou ženu a jejich čtyřletého syna, poté si sám vzal život.

• Květen 2009 – Mladá žena z Hodonínska zřejmě ubodala svoje dvě děti ve věku dvou a šesti let, načež se neúspěšně pokusila o sebevraždu. Státní zastupitelství později stíhání pravděpodobné pachatelky zastavilo pro její nepříčetnost. Podle posudků byly v době činu její rozpoznávací a ovládací schopnosti zcela potlačené.

• Červen 2010 – V jednom z hotelů na Chebsku zastřelil německý občan své dva syny ve věku pět a sedm let. Už předtím zavraždil ve svém domě v bavorském Himmelstadtu i svou manželku a nakonec spáchal sebevraždu.

• Srpen 2011 – Tři lidé z jedné rodiny byli ubodáni v Mukařově u Prahy. Z vraždy policie podezřívá jednadvacetiletého mladíka z nedaleké obce.

• 2. září 2011 – V obci Široký Důl na Svitavsku byla nalezena těla čtyř mrtvých dětí. Jejich matka byla nalezena v kritickém stavu, pokusila se o sebevraždu.