K trestnému činu došlo 6. června 2007 asi hodinu po půlnoci v chodbě jednoho broumovského domu. „Aktivním úmyslným jednáním, spočívajícím ve vlečení těla poškozené po schodech hlavou napřed a obličejem vzhůru, při opakovaných nárazech týlem hlavy o schody nebo nejméně jedním pasivním nárazem hlavy do betonové podlahy z výše 30 až 40 centimetrů zavinil těžké zranění poškozené,“ uvedla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Zhmoždění hlavy, otok mozku a fraktura lebky s krvácením do mozku skončily tragicky. I přes hospitalizaci v broumovské nemocnici a poté i v královéhradecké fakultní nemocnici žena 13. října 2007 zemřela, aniž by od osudného dne nabyla vědomí.

Robert Daniš od počátku trestního řízení i v úterý před vynesením rozsudku u soudu obvinění odmítal. Podle jeho tvrzení žena byla opilá a spadla na schodech sama.

V neprospěch obžalovaného však vypovídali někteří předvolaní svědci, kteří viděli Daniše, když ženu táhl po schodech a chtěl ji schovat do sklepa. Podle nich udeřil hlavou ženy o betonovou podlahu. Svědci také tvrdili, že Daniš bezvládné ženě vzal peněženku a odcizil z ní peníze a doklady. Prázdnou peněženku pak zahodil.

Když známí obžalovaného přivolali lékařskou pomoc, Daniš z místa činu utekl. Podle předsedy senátu Jiřího Vacka nejdůležitější vliv na rozhodnutí soudu měli znalci oborů lékařství a biomechanika. Ti se shodli na tom, že smrtelné zranění si poškozená nemohla způsobit pouhým pádem na schodech.

Soudní znalec oboru psychologie Jan Lašek uvedl, že obžalovaný měl několik dívek a s některými čekal dítě. Byl na něho činěn nátlak, aby se oženil. Na základě této tíživé situace a předchozího požití alkoholu, neboť osudný den oslavoval své 25. narozeniny, došlo ze strany Daniše k agresivnímu jednání proti poškozené, kterou dosud neznal. „Byla obětním beránkem, nemohla se vůbec bránit,“ řekl soudce Vacek.

Daniš byl v minulosti již několikrát trestán pro méně závažné delikty. Krajský soud mu včera kromě jedenáctiletého vězení uložil také zaplatit Všeobecné zdravotní pojišťovně výdaje spojené s léčbou poškozené ve výši téměř jednoho milionu 364 tisíc korun.

Rozsudek není pravomocný. Robert Daniš i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.