Na hnojení pole nevyčištěnými kaly se přišlo loni na podzim. Vesničkou se totiž z polností šířil zápach. Podle inspektorů firma Setra během tří měsíců místnímu farmáři dovezla 641 tun čistírenských kalů. „Byly umístěny volně na orné půdě bez jakéhokoliv zabezpečení vůči úniku do životního prostředí,“ oznámil Lukáš Trávníček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Hradci Králové.

Podkladem pro šetření byly také informace a doklady poskytnuté vodárenskou společností, která byla původcem kalů. „Setra, přestože neprováděla žádnou úpravu převzatých kalů, zpracovala v roce 2018 pro svého odběratele dokument Program použití kalů na zemědělskou půdu. Na základě toho je v období srpen - říjen 2018 předala fyzické osobě, která ale nebyla oprávněná k jejich převzetí, k přímé aplikaci na zemědělskou půdu,“ řekl Trávníček.

Setra provozuje zařízení ke sběru nebo výkupu a využívání odpadů, včetně kompostování. Dokument o použití čistírenských kalů na zemědělskou půdu ale podle inspektorů zpracovala neoprávněně. Přitěžující okolností při stanovení pokuty navíc byla skutečnost, že firma už v minulosti spáchala přestupky v oblasti nakládání s čistírenskými kaly. „Naposledy v roce 2018, kdy byla inspekcí uložena pravomocná pokuta sedmdesát tisíc korun,“ sdělila mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

Společnost Setra se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolala. Sankce 125 tisíc korun nabyla právní moci letos 19. března.

Místo staré boudy mají trutnovští běžci na Paradráze moderní klubovnu.
Místo staré boudy mají běžci moderní klubovnu