Kohút, který kdysi býval dobře situovaným mužem, ale v době před vraždou žil na okraji společnosti, se u soudu k činům přiznal. Řekl však, že si na vraždu nepamatuje, a neuvedl ani důvod, proč loni v listopadu ve Dvoře Králové nad Labem na svou 29letou přítelkyni zaútočil a co ho vedlo k tomu, že jí nožem zasadil 32 ran. Jejich společné soužití označil za šťastné - ovšem jen ve chvílích, kdy nebyli pod vlivem alkoholu.

S ženou se prý seznámil v baru, tehdy se podle něj živila prostitucí. „Nevěděl jsem, že dřív brala drogy a že má problémy s alkoholem,“ vypověděl obžalovaný. Sám prý kouřil marihuanu.

Žili na ubytovnách nebo ve vypůjčené chatě. Společný život byl plný nedorozumění, konfliktů i násilí. Družka ho údajně často podezřívala z nevěry, jednou na něj dokonce vzala nůž. Teprve když se odstěhovali do Dvora Králové, kde dostali práci, začalo prý klidné období.

Údajně nejšťastnější doba však skončila tragédií.

„Mezi partnery docházelo ke vzájemnému napadání, z jeho strany však bylo závažnějšího a těžšího charakteru, například facky, kopání, když byla na zemi. Z výpovědí svědkyň, jeho bývalých přítelkyň, vyplynulo, že v době, kdy s nimi byl, požíval alkohol. A i s nimi měl slovní rozpory, v některých případech i fyzické napadení,“ řekl včera předseda senátu Luboš Sovák.

Podle jeho slov byl Kohút na svých přítelkyních patologicky závislý. K vraždě ho vedla obava, že dívku ztratí, ale také porucha osobnosti a alkohol.

Soud Kohútovi navíc uložil zaplatit pozůstalým 3,5 milionu korun jako nemajetkovou újmu. Dalších 372 300 korun musí zaplatit Komerční bance za jedinou loupež, která se mu povedla. Další čtyři mu nevyšly: jednou přišel těsně po zavírací době, jindy zaútočil na pobočku s bezhotovostním provozem a ve dvou případech se mu pracovníky banky nepodařilo zastrašit ani pistolí. Na pohrůžky muže maskovaného parukou, čepicí a slunečními brýlemi nedal v roce 2011 pracovník ostrahy bankovní pobočky v Praze, ani o tři roky později pracovnice banky v Brně. Když byl Kohút loni zatčen kvůli podezření z vraždy, ukázalo se, že jde také o hledaného lupiče.

Za vraždu mu v pondělí soud udělil třináct let vězení, za loupeže a neplacení alimentů dostal dalších pět let. Rozsudek zatím nenabyl právní moci, protože obžalovaný i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na podání odvolání.

Z vraždy 50letého sběratele známek se u soudu zodpovídají Jaroslav Janák a jeho bývalá žena Petra. Podle obžaloby se chystali usmrtit i další muže. Těm se však se štěstím podařilo vražedným plánům uniknout.
Vraždící manželé dostali doživotní trest

„Byl jsem úplně dezorientovaný…“Co vlastně vedlo k tragédii, Kohút nedokázal vysvětlit Řekl, že se - zřejmě kvůli kouření marihuany - dostal do stavu, že asi šest dní nespal. A pak po jednom zdánlivě poklidném večeru ženu napadl.

„Dodneška nevím, o čem jsme se tehdy v posteli bavili. Byl jsem úplně dezorientovaný,“ řekl. Pak odešel pro nůž a začal ženu bodat. „Myslel jsem, že jsem jí zasadil tři rány,“ uvedl. O tom, že ran bylo více než třicet, se prý dozvěděl až z protokolu.

Po činu si šel zakouřit, pak se vrátil, mrtvou přikryl, zatlačil jí oči a na víčka jí položil mince. „Z knih a televize jsem věděl, že je to pro Charóna převozníka,“ sdělil policistům.