V Náchodské ulici srazil stařenku, která měla vstoupit na přechod, kde jí protijedoucí řidič dal přednost. Muž za volantem fabie však seniorku neviděl. Když ji spatřil, bylo pozdě. Strhl volant doprava a stařenku přední část vozu měla zasáhnout tak, že její tělo vyletělo do vzduchu a dopadlo na komunikaci.

Žena ve fakultní nemocnici, kam byla transportována letecky, v 15.30 hodin zraněním podlehla. Okresní soud v Trutnově začal v úterý ráno rozplétat tento tragický příběh. Vladimír Tomandl je obžalován z přečinu usmrcení z nedbalosti podle paragrafu 143/1, 2 trestního zákona. Obžaloba ho viní, že se na rovném úseku v Náchodské nevěnoval plně řízení, nerespektoval vodorovné ani svislé značení přechodu pro chodce a měl jet vyšší než povolenou rychlostí, tedy nejvýše padesát kilometrů v hodině.

Němec převážel auto s nákladem za miliony, je ve vazbě.
Němec převážel auto s nákladem za miliony. Je ve vazbě

Před soudem obžalovaný důchodce popisoval, jak mělo z jeho pohledu k tragédii dojít. „„Vinen podle obžaloby se cítím jen částečně. Jsem si jist, že dáma nešla přímo po přechodu, ale směřovala šikmo k autobusové zastávce. Před přechodem jsem jel menší rychlostí než padesátkou. Chodkyni jsem zahlédl, když byla před mým levým světlem zhruba 3 až 5 metrů, vnímal jsem ji jako překážku v jízdě, které se musím vyhnout, a strhl jsem volant doprava,“ popisoval Vladimír Tomandl.

Při úvodním stání vypovídali dva svědci. První, který ženě vstupující na přechod dával přednost v protisměru, a druhý řidič nákladního vozu, jedoucí za inkriminovanou fábií ve směru od Poříčí. Právě on řekl, že situaci viděl zřetelně před sebou.

Pád z vyhlídky v Jičíně
Pád z vyhlídky nebyla nehoda

„Viděl jsem, jak žena vstoupila na přechod, děkovala řidiči, který ji pouštěl a pak se najednou rozcupitala. S řidičem fabie se asi nejprve navzájem neviděli. A pak se oba lekli. Paní chtěla stihnout přejít a řidič v úleku strhl volant doprava, čímž ji srazil,“ popisoval svědek.

Při jednání se řešily i vysoké finanční nároky poškozených – přes 3,5 milionu korun. Vypořádá je pojišťovna z povinného ručení. Jednání bylo odročeno na dobu neurčitou za účelem předvolání dalších svědků. Jedna svědkyně se nedostaví a musí být proto vyslechnuta prostřednictvím videoprojekce. Vyžádány byly i znalecké posudky kvůli technikáliím nehody. Případ budeme i nadále sledovat.

Ilustrační foto
Lyžařské vybavení v kurzu zlodějů