Dvaatřicetiletý Sándor Farkas a o dva roky mladší András Kátra však vinu odmítají. Podle nich je pravým pachatelem muž z Ukrajiny, který ke zbité a zkrvavené sousedce (38) přivolal zdravotníky a policii.

Oběť po útoku ztratila paměť

Hlavní líčení začalo letos v únoru a muselo být už několikrát odročeno. Dokazování je velmi obtížné, protože oběť po vážném zranění hlavy ztratila paměť a svědky z Ukrajiny soud shání jen velmi těžko. Hlavní svědek tak stále ještě nevypovídal.

Ve čtvrtek se před soud konečně dostavili Ukrajinci, kteří v té době bydleli ve stejném domě. Ukázalo se však, že si toho mnoho nepamatují.

Jeden svědek muže viděl, druhý ne

„Přišel Vasja a pořád jen říkal: Zabili… zabili… Nic jiného říct nedokázal,“ vypověděl jeden z předvolaných svědků.

Z noci si prý moc nevybavuje: vrátil se ze zaměstnání až večer, a zatímco ostatní seděli na zahradě, on šel spát. V noci ho prý vzbudil spolubydlící Voloďa, který volal, že se něco děje s Vasilem, protože se hrozně třese a nemůže nic říct.

Když pak Ukrajinci pochopili, že v domě došlo ke zločinu, sebrali se, ujeli autem a vrátili se až ráno. Když odcházeli, spatřil prý svědek oba Maďary, jak stojí v kuchyni.

Při loňském výslechu na policii však muž tvrdil něco jiného. „Procházeli jsme okolo toho bytu (kde bydlela oběť). Viděli jsme Sašu a Andru. Stáli u bytu a my jsme kolem nich proběhli. Smáli se a něco si povídali, ale já jsem je neslyšel,“ vypověděl tehdy. Ve čtvrtek to však popřel.

Rozbil ženě o hlavu skleněnou láhev

Jeho bratr krátce nato soudu řekl, že když odcházeli z domu, neviděli nikoho ani v kuchyni, ani na chodbě.

Podle obžaloby Sándor Farkas a András Kátra v opilosti pozdě v noci vnikli do bytu sousedky a chtěli ji znásilnit. Když se žena bránila, začali ji bít, ale přestože byli dva, její odpor nezlomili. Proto ji surově zbili a zkopali a Kátra oběti o hlavu rozbil skleněnou láhev.

Oběť utrpěla zlomeninu levé spánkové kosti, tržné rány na hlavě, rtu a uchu, velké podlitiny v obličeji i po celém těle, řezné ranky a mnoho dalších zranění.

Je údajný zachránce vlastně pachatelem?

Soudní znalec Petr Baláž ve svém posudku označil útok, jemuž byla oběť vystavena, za velmi nebezpečný. „Násilí působilo z různých stran,“ řekl.

Podle státního zástupce Milana Šimka ženu zachránilo, že ji bránil Ukrajinec, který ji pak také zavolal pomoc.

Obžalovaní však vinu odmítli a prohlásili, že Ukrajinec se jim přiznal, že sousedku napadl a praštil lahví, a oni jí šli pomoci. Nedokázali však vysvětlit, proč byt neotevřeli, když přijela policie.

Hlavní líčení bylo ve čtvrtek odročeno.

Život napadené se po útoku zcela změnil. Nemůže pracovat, ani bydlet ve svém bytě
Napadená žena k útoku nemůže říci nic, protože si na něj kvůli úrazu hlavy nepamatuje. Podle soudní znalkyně se u ní projevuje postkontuzní syndrom s dopadem na paměťové buňky. Oběť navíc trpí poruchami spánku, úzkostí a zvýšenou úlekovostí. „Vývoj je nepříznivý, ke zlepšení nedochází, naopak se projevují depresivní stavy,“ řekla soudu znalkyně Lenka Růžičková.

Život napadené ženy se tak od dubna loňského roku zcela změnil. Není schopna se vrátit do svého bytu a musí bydlet u matky. Chtěla začít znovu pracovat, ale návrat do zaměstnání nezvládla a podle znalkyně bude možná muset odejít do invalidního důchodu.