Při čtvrteční razii s názvem Aréna jim je zabavili příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) spolu s vězeňskou službou.

Našli, co nehledali

Původně však byla bezpečnostní a preventivní akce zaměřena zcela jiným směrem, než na to, zda mají vězni přístup ke zbraním či mobilním telefonům.

Prvotním cílem byla „eliminace závažného bezpečnostního rizika v prostorách Věznice Valdice". „Po  prohlídce vytipovaných prostor se naštěstí podařilo existenci tohoto rizika vyloučit," řekla mluvčí GIBS Radka Sandorová. Inspekce však neupřesnila, zda mířila kromě cel také do míst pro zaměstnance.

„Kontroloři" nicméně neopouštěli věznici s prázdnou, nebo se sklopenými hlavami.

Podařilo se jim totiž zajistit několik, pro vězně zapovězených, věcí. „Během akce bylo současně nalezeno několik zakázaných předmětů, včetně komunikačních prostředků a bodných zbraní," uvedla Sandorová. Počty a druhy zbraní, stejně jako to, zda kontrola mířila kromě cel také do míst pro zaměstnance, však neupřesnila.

Vedení valdického žaláře se loni potýkalo s problémy. Ministerstvo spravedlnosti totiž odhalilo při kontrole závažná pochybení a podalo několik trestních oznámení pro podvody a nedovolenou výrobu a jiné nakládání s drogami.

Například odběry odhalily přítomnost drog v krvi šesti z 307 vytipovaných vězňů. Ve vězeňských celách se našly i mobilní telefony. Funkci později opustil ředitel věznice Karel Kocourek a jeho první zástupce Milan Sim.

Valdice patří k nejtěžším typům věznic v Česku a s kapacitou přes tisíc míst patří k největšímu  zařízení v zemi.