Obžalovaný Vojtěch Chaura se rodině zemřelého brigádního generála Milana Jakubů omluvil a řekl, že svého činu lituje. Podle obžaloby jel před tragickou nehodou až 158 km/h. Svědci poukázali na to, že obžalovaný jel velice riskantně a výrazně překročil povolenou rychlost. V mustangu jel společně s obžalovaným 12letý chlapec, který vyvázl bez výraznějších zranění. 

Znalecké posudky prokázaly, že jedinou příčinou tragické dopravní nehody ve Špindlerově Mlýně byla vysoká rychlost sportovního vozu Ford Mustang, který výrazně překročil povolenou rychlost.Zdroj: hasiči Špindlerův Mlýn

K tragické nehodě došlo loni 21. září na silnici mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem. Účastníci srazu a předváděcí akce sportovních vozů Ford Mustang se vraceli z Benecka přes Vrchlabí do Špindlerova Mlýna. Chaurův Ford Mustang, který měl vypůjčený z pardubické společnosti Ford Auto In, se v protisměru čelně střetl s vozem Škoda Rapid. V něm zahynul zástupce ředitele Vojenského zpravodajství, brigádní generál Milan Jakubů. Jeho manželka byla těžce zraněna, utrpěla mnohačetná vážná zranění.

Před soudem mluvil obžalovaný pohnutým hlasem. "Chci se omluvit pozůstalým, že jsem jim ublížil svým jednáním. Jsem si toho vědom a lituji toho, jsem připraven nést trest," řekl. Chaura se chtěl sejít s manželkou zemřelého a zúčastnit se pohřbu. Podle rodiny bylo ale něco takového mimořádně nevhodné.

"Chtěl jsem se osobně omluvit a dát najevo, že se nikam neschovávám a jsem připraven nést následky," vysvětlil Chaura. Obžalovaný po nehodě prodal svůj osobní vůz a peníze z jeho prodeje poskytl pozůstalé rodině.

Tragická nehoda u Špindlerova Mlýna: čelní střet nepřežil jeden z řidičů.
VIDEO: U Špindlerova Mlýna se srazila dvě auta, řidič jednoho z nich je mrtvý

Svědci i znalci se shodují, že jednoznačnou příčinou nehody byla riskantní a rychlá jízda obžalovaného. Výrazně překročil rychlost v úseku mezi Vrchlabím a Špindlerovým Mlýnem a následkem toho došlo k tragické srážce. 

Státní zástupkyně Dagmar Čevelová řekla, že se s návrhem na překvalifikaci trestu na 15 let neztotožňuje. Situace podle ní nenaplnila podstatu obecného ohrožení. Chaura je obžalován z trestných činů usmrcení z nedbalosti a z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a hrozí mu až osm let vězení.

"Potkala jsem je v Herlíkovicích, když jsem jela na výročí hasičů. Jeli jako blázni, ale to je viděl asi kde kdo. Mustang jen tak někdo nepřehlídne," popsala situaci jedna ze svědkyň. "Potkal jsem tě pět minut před tím, než se to stalo, jel jsem s dcerou na nákup a jel jsi jak hovado," vzkázal řidiči na sociálních sítích jeden z lidí, kteří zaregistrovali jeho divokou jízdu. 

Vedle úmrtí Jakubů došlo při nehodě také k těžkému zranění jeho sedmačtyřicetileté manželky, kterou museli záchranáři transportovat vrtulníkem s těžkým zraněním do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 

Čelní srážka se sportovním vozem Ford Mustang u Špindlerova Mlýna připravila o život nevinného 49letého řidiče.
Sportovní mustang popravil u Špindlu brigádního generála. Řidič prý nezávodil

Bratr zemřelého Luboš Jakubů u soudu řekl, že jeho smrt znamená pro rodinu obrovskou ztrátu, kterou nelze ničím nahradit. Považuje to za neomluvitelný čin. "Milan Jakubů pracoval pro stát a byl to v rodině morální vzor, " pokračoval ve své řeči bratr tragicky zesnulého. 

"Milan Jakubů celý svůj profesní život zasvětil bezpečnosti naší země a našich občanů. Je tragickou ironií osudu, že jeho život skončil právě tímto způsobem," poznamenal ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.  

Vojtěch Chaura z Pardubic byl v minulosti účastníkem amatérských závodů sportovních vozů. Po nehodě se rozhodl odevzdat řidičský průkaz. "Kvůli tragédii už nechci řídit," řekl u soudu.

"Ze znaleckého posudku z oboru silniční dopravy vyplynulo, že řidič Fordu Mustang měl v daném úseku výrazně překročit nejvyšší povolenou rychlost a také překročit nejvyšší možnou rychlost pro bezpečné projetí pravotočivé zatáčky. Vysoká rychlost pak sehrála roli v i reakčním čase obou řidičů k možnému odvrácení či minimalizování následků střetu," uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Čelní srážka se sportovním vozem Ford Mustang u Špindlerova Mlýna připravila o život nevinného 49letého řidiče.
Řidič, který způsobil smrtelnou nehodu: Mrzí mě to. Je to neodpustitelné

V rámci vyšetřování se kriminalisté mimo jiné zaměřili na zmapování situace předcházející této tragické události. Vyslechli kvůli tomu několik osob, zejména řidičů. "Ze závěru tohoto šetření vyplynulo, že řidič vozidla Ford Mustang měl jet rychlejší jízdou již před místem nehody," řekla Eva Prachařová.

Jednání u trutnovského soudu bude pokračovat 8. října.